logo
23/04
22/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

В Івано-Франківську пройде міжнародний фестиваль короткого метру 4:3

08-03-2023 10:40671

В Івано-Франківську пройде міжнародний фестиваль короткого метру 4:3
Фото: організаторів

З 6 березня розпочинається приймання заявок на участь у конкурсі Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3. Фестиваль відбудеться у Івано-Франківську із 30 серпня по 3 вересня 2023 року. Дедлайн для подачі 1 липня.

Про це повідомляють організатори.

Фестиваль проводить Національний та Міжнародний конкурси, а також містить національну та міжнародну позаконкурсні програми.

Для всіх учасників з-за кордону перший тиждень приймання заявок є безкоштовним.

«Унікальність даного заходу полягає в першу чергу, в тому, що це єдиний не тільки в Україні, а й у світі подібний кінофестиваль. Він демонструє лише кінострічки, що були початково виготовлені в співвідношенні сторін екрану 4 до 3 (співвідношення між шириною та висотою зображення). У другу чергу, ми є єдиним кінофестивалем на Прикарпатті, що робить нас унікальною подією в регіоні, виконуючи дуже важливу просвітницьку діяльність з популяризації сучасного та класичного українського та світового авторського кіно. Також ми робимо великий акцент на українському кіно, залучаючи авторів, які займаються сучасним створенням кіно в форматі 4:3, проводячи дискусії, лекції, майстер-класи та обговорення, спрямовані на краще осмислення природи формату 4:3 та кіно загалом. Таким чином, поєднуючи усі контексти, які існували довкола формату 4:3, починаючи з моменту створення кіно і до наших днів - ми надаємо майданчик дуже важливому діалогу про природу та розвиток кіно загалом», – розповідає Олександр Гойсан, засновник та програмний директор фестивалю.

Вперше фестиваль було проведено у 2021 році. Організатори спромоглись не брати паузу після початку повномасштабного вторгнення і змогли провести кінофестиваль і в 2022 році, що робить його внесок у культурний розвиток Прикарпаття ще важливішим.

Переможців обиратиме поважне міжнародне журі, окрім переможців, кожен з членів журі може відзначити будь-який фільм з конкурсних програм спеціальною відзнакою. До участі у фестивалі допускаються фільми хронометражем до 30 хвилин, виготовлені після 1 січня 2021 року. 50% зборів, отриманих від подачі іноземних фільмів, будуть віддані на потреби місцевого благодійного фонду «Порт Франківськ», який допомагає жителям та військовим у найгарячіших точках України.

Фестиваль чітко дотримується заявленого формату – бути певною мірою, кінофестивалем-винаходом, адже фокусуючись на нішовості формату 4:3, фільми з програми демонструються тільки на спеціальному екрані, який чітко дорівнює заявленому співвідношенню сторін.

Оргкомітет фестивалю зазначає, що зараз випуск фільмів у форматі 4:3 має ідейне значення. Останніми роками глядачі звикли до широкого прямокутного співвідношення сторін 16:9 та 21:9, які є найпопулярнішими форматами у кіно, на телебаченні та в Інтернеті. Якщо раніше фільми виробляли у 4:3 через технічні обмеження пристроїв (при співвідношенні сторін 4:3 можна було заповнити максимальну кількість простору в кадрі), то зараз аспект 4:3 переосмислений. Крім того, в попередні, аналогові роки, важливим було питання придбання кіноплівки, ціна та попит на неї постійно зростали. Зараз, коли митці мають широкий простір для виробничих можливостей, відбувається сепарація від минулого, суто технічного аспекту роботи з плівкою. Тому на кінострічки у форматі 4:3 стали дивитись по новому. Сучасні короткометражні та повнометражні фільми використовують дане співвідношення сторін екрану навмисно. Існує вже чимала кількість українських короткометражних стрічок, що отримували численні призи на кінофестивалях, у такому форматі. Це, наприклад, такі фільми, як «Цвях» (2016) реж. Філіп Сотниченко; «В радості, і тільки в радості» (2018) реж. Марина Рощина; «Leopolis Night» (2021) реж. Нікон Романченко; «Пелюшковий торт» (2021) реж. Анастасія Бабенко; «Папині кросівки» (2021) реж. Ольга Журба; «Нове місто друзів» (2021) реж. Ярема Малащук та Роман Хімей; «ГКЧП» (2022) реж. Аркадій Непиталюк.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news