logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

У ЛНУ ім. І.Франка відбулася зустріч з російською дослідницею історії України

22-09-2019 12:261134

У ЛНУ ім. І.Франка відбулася зустріч з російською дослідницею історії України

В Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч із відомим істориком, професором Санкт-Петербурзького державного університету Тетяною Таїровою-Яковлевою з нагоди виходу її нової книжки «Коліївщина: Великі ілюзії».

Про це інформує прес-центр університету.

Тетяна Таїрова-Яковлева – російський історик, дослідниця історії України XVI-XVII ст., професорка кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету, директорка Центру з вивчення історії України Інституту історії СПбДУ, входить до складу наукової ради «Українського історичного журналу».

Зустріч з дослідницею розпочалася з вітального слова проректора Львівського університету Володимира Качмара, який привітав гостю і відзначив її вагомий внесок у вивчення історії України: «Сьогодні ми зібралися тут, щоб презентувати унікальне видання про Коліївщину і поспілкуватися з нашою колегою Тетяною Геннадіївною – найкращим російським істориком, людиною яка обстоює українську проблематику».

Модератором зустрічі був доцент кафедри нової та новітньої історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Володимир Пришляк. Окреслюючи діяльність російської вченої з дослідження української історії, він зазначив: «Тетяна Таїрова-Яковлева – це ціла епоха в українській історіографії. Ми маємо багато незаповнених лакун, які заповнила саме ця дослідниця». Її монографії «Гетьманщина у другій половині 50-х років XVII століття. Причини і початок Руїни», «Руїна Гетьманщини: від Переяславської угоди до Андрусівської угоди», «Іван Мазепа і Російська імперія: Історія «зради»» та інші представили свіжий погляд на важливі питання історії України. За словами Володимира Пришляка, «цей період через брак джерел був недостатньо досліджений українськими вченими. Тому монографії Тетяни Яковлевої стали справжнім проривом в українському історіописанні».

Особливої уваги заслуговує нова книга історикині «Коліївщина: Великі ілюзії», яку авторка презентує на цьогорічному Форумі. «Коліївщина потребувала нового прочитання, і саме у праці Тетяни Таїрової-Яковлевої ми знаходимо скрупульозне та об’єктивне опрацювання матеріалів, що стосуються цього періоду», – зазначив Володимир Пришляк. Водночас він наголосив на дискусійності багатьох аспектів досліджень на тему Коліївщини, які, зокрема, порушує і Тетяна Таїрова-Яковлева: «У книзі є багато моментів для роздумів, і зрештою, саме для цього і писалась книжка».

Українською мовою монографії Тетяни Таїрової-Яковлевої вийшли у світ у  видавництві «Кліо». Директор видавництва Віра Соловйова, розповідаючи про видання книг Тетяни Геннадіївни, наголосила на актуальності та затребуваності ґрунтовних досліджень з історії України XVI-XVII ст. та праць Тетяни Таїрової-Яковлевої. «Як видавець я радію, що маю такого потужного автора, який активно та плідно пише і праці якого завжди затребувані, запитувані», – зазначила Віра Соловйова.

Тетяна Таїрова-Яковлева більш детально розповіла присутнім про роботу над книгою «Коліївщина: Великі ілюзії», про матеріали, використані у ході дослідження, та про міфи, які вдалося розвіяти. При цьому вона зазначила, що «Коліївщина – це дуже неоднозначне і дискусійне явище, яке пов’язане з багатьма глобальними історичними процесами і яке вплинуло на всю Центрально-Східну Європу». Водночас вона наголосила, що під час дослідження будь-якого історичного явища слід передусім покладатися на конкретні джерела та докази і вже на основі них вибудовувати загальне уявлення про ту чи іншу подію, адже в іншому разі важко зберігати об’єктивність та не піддатися впливу міфотворчості та героїзації подій і постатей.

Наприкінці зустрічі відбулася дискусія, під час якої слухачі ставили питання та висловлювали судження і міркування з приводу проблематики наукових досліджень Тетяни Таїрової-Яковлевої. Зокрема, говорили про джерела дослідження Коліївщини, про феномен Руїни, героїзацію історії України та оцінку праць Тетяни Таїрової-Яковлевої російською науковою спільнотою.

Викладач Львівського університету, професор кафедри історичного краєзнавства Богдан Якимович висловив вдячність дослідниці за її внесок у вивчення української історії. «Дякуємо за те, що ви є нашим послом в російській історичній науці. Маємо від вас дуже гарну візію історичних подій, бо ми самі інколи робимо з деяких постатей героїв, хоча насправді вони були героями хіба що умовно. Тому важливим є об’єктивний та неупереджений погляд зі сторони», – сказав він.

Leopolis.news