logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

Філарет хотів, щоб Константинополь одразу визнав ПЦУ Патріархатом – Епіфаній

22-09-2019 12:49448

Філарет хотів, щоб Константинополь одразу визнав ПЦУ Патріархатом – Епіфаній
Фото: 24tv.ua

Почесний Патріарх Православної Церкви України Філарет хотів, щоб ПЦУ було надано статус Патріархату, а не митрополії.

Про це в інтерв'ю ZN.UA сказав Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, передає РІСУ.

«До [Об'єднавчого] Собору Патріарх мене підтримував, ми були однодумцями. Але після одержання Томосу [про автокефалію ПЦУ] наші шляхи розійшлися. Патріарх Філарет був моїм наставником понад два десятиліття. І ми разом ішли до визнання та автокефалії. Однак виявилося, що він мав інше бачення майбутнього розвитку Церкви. Хотів, щоб Константинополь одразу визнав нас Патріархатом. Коли вчитель тобі каже те, що не є в цей момент корисним для Церкви, щось кардинально змінюється», – сказав Епіфаній.

За його словами, вибір був важкий, але він зробив його на користь розвитку ПЦУ.

«І якби я зробив інакше, то невідомо, яким би чином склалася подальша доля Помісної Церкви. Очевидно, був би розкол. Невідомо, як би на це відреагував Константинополь. Звучало багато думок, аж до відкликання томосу», – сказав Предстоятель.

Митрополит Епіфаній заявив, що дізнався про відмову Філарета претендувати на предстоятельство у ПЦУ вже після Об'єднавчого Собору.

«Підпис на папері, що він не претендуватиме на жодну керівну роль, я побачив уже після Об'єднавчого Собору. Він самостійно вів переговори і самостійно підписав усі документи. Доти ми говорили тільки про те, що в разі обрання мене Предстоятелем ПЦУ святійший Патріарх Філарет братиме дієву участь у керівництві цією Церквою як людина, яка понад півстоліття керувала Українською Церквою. Ми вважали, що спільно будемо використовувати той досвід, який має Патріарх Філарет, для будівництва вже Помісної ПЦУ. На жаль, цього не сталося, і в його особі ми отримали супротивника», – додав він.

 

 

Leopolis.news