logo
28/03
2 ...

На Золочівщині знову руйнується пам’ятник Маркіяну Шашкевичу, попри недавню реставрацію

22-03-2023 20:451013

На Золочівщині знову руйнується пам’ятник Маркіяну Шашкевичу, попри недавню реставрацію
Фото: Михайла Шишки

На Підлисецькій горі Білій, неподалік села Підлисся на Золочівщині, почав облуплюватися і сипатися цоколь-постамент під пам’ятним хрестом, встановлений на честь 100-річчя від дня народження будителя національної свідомості українців Галичини отця Маркіяна Шашкевича.

Руйнація монументу стала помітною після нещодавно минулої зими. Особливо каміння почало лущитися на передньому фасаді пам’ятника – навколо портрета Маркіяна Шашкевича – й масово обпадати разом із цементним розчином на обмощену долівку.

Що стало причиною такого, образно кажучи, «каменепаду», мають з’ясувати експерти-реставратори. Адже пам’ятний хрест на честь Маркіяна Шашкевича було реставровано не так вже й давно – майже півтора роки тому.

Як зазначено на офіційному сайті держзакупівель PROZORRO, у 2021 році одне із львівських підприємств, а саме ТОВ «Креативна фабрика «Вікторія» (керівник структури А.М.Богач), виграло тендер на суму 1 млн 316 тис. 205 грн й зобов’язалася провести, як зазначено у договірній документації,  «ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки монументального мистецтва пам’ятника українському поету Шашкевичу М.С. (ох. № 494) 1911 р. у с. Підлисся Золочівського району Львівської області (характер робіт - реставрація)».

Відтак, Департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА в особі О.В.Василько уклав з вищезазначеним підприємством угоду на реставрацію меморіального хреста й, відповідно, мав би ретельно проконтролювати якість виконання реставраційних робіт підрядником, оскільки на це було потрачено немало грошей платників податків.

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.newsФото автора