logo
19/04
2 ...

У Бродах презентували збірку історичних світлин «Броди у Другій світовій війні»

25-03-2023 12:58922

У Бродах презентували збірку історичних світлин «Броди у Другій світовій війні»
Фото: Світлини автора

У п’ятницю, 24 березня, в актовій залі Бродівського історико-краєзнавчого музею відбулася презентація збірки із 18-ти світлин періоду Другої світової війни, а точніше – 1941-1943 років.

Під час презентації учасники цієї музейної зустрічі мали нагоду споглядати історичні світлини, на яких зображені окремі мікрорайони міста Броди в часі німецької окупації та порівнювати їх із сучасним виглядом. І хоча презентація проводилася у мультимедійному виконанні, в залі також було виставлено експозиційну вітрину з оригінальними фото.

Як зазначив у коментарях директор Бродівського історико-краєзнавчого музею Василь Стрільчук, це перша колекційна збірка такої кількості історичних світлин часів німецької окупації міста Броди. За його словами, усі фотографії були куплені нещодавно на одному з інтернет-аукціонів. «Колекція унікальна тим, що усі світлини – із одного альбому. Ми щиро вдячні місцевим меценатам – власниці кондитерського підприємства «Sweet Bakery» Ірині Мацвейко та її чоловікові Ярославові, які викупили цю збірку з інтернет-аукціону», – зазначив пан Василь. Також він наголосив, що усі 18 світлин поповнять експозиції музею в процесі їх оновлення.

Присутній під час презентації меценат Ярослав Мацвейко зазначив, що йому дуже важлива популяризація історії міста Броди. «Сьогодні в нашому місті багато вимушено переселених громадян. Також до нас часто приїжджають гості з-за кордону, які цікавляться історією Бродів і вони тепер матимуть змогу дізнатися більше цікавих фактів з історії Бродів, зокрема й про ті, факти, які замовчувалися за радянських часів», – сказав Ярослав Мацвейко. 

До речі, як відомо бродівчанам, сім’я Мацвейків час від часу бере активну участь у громадських ініціативах міста Броди, сприяють корпоративному наставництву для дітей із неблагополучних сімей тощо. А щодо історії, то це як хобі для Ярослава Мацвейка ще зі шкільної парти.

Михайло Шишка для Leopolis.news