logo
28/03
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

Групове зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: група адвокатів оскаржить несправедливий вирок

26-03-2023 17:382491

Групове зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті: група адвокатів оскаржить несправедливий вирок
Фото: ілюстративне

Несправедливий вирок Воловецького районного суду щодо трьох ґвалтівників, які познущались з 14-літньої дівчинки, викликав хвилю обурення.

Як повідомив блогер Віталій Глагола, він говорив з татом дівчини і той готовий боротись до кінця і подавати апеляцію на рішення суду.

Інформацію про несправедливий вирок донесли уже до Офісу Генерального прокурора та Вищої ради правосуддя.

Масі Наєм обіцяє зібрати групу адвокатів для захисту дівчини і підготовки апеляції.

Телеведуча Маша Єфросініна знайшла для дівчинки одного з найкращих психологів України, яка допоможе дівчині пережити те, що сталось.

Такий резонанс викликало рішення Воловецького районного суду. Справу розглядали за ст. 152 ККУ, тобто зґвалтування. Однак, 16 березня 2023 р., суд визнав підлітків винними за статтею про сексуальне насильство групи осіб щодо неповнолітньої — ч. 3 ст. 153 ККУ. Їм призначили покарання п'ять років позбавлення волі з випробовувальним терміном два роки.

Також на подію відреагувала народна депутатка, українська державна і громадська діячка Інна Совсун. Зважаючи на рішення суду вона повідомила, що депутати подали законопроєкт №9093, що вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення та кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

«Якщо наш законопроєкт стане законом, справи про зґвалтування, сексуальне насильство, домашнє насильство, примус до аборту чи стерилізації відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого. І навіть якщо заяву заберуть, справу неможливо буде закрити. Також ми прописали нові положення в угоді про примирення примирення можливе виключно за ініціативою потерпілої», написала депутатка.

Командир підрозділу ЗСУ Мадяр записав звернення щодо зґвалтування у школі на Закарпатті: 

Як розповіла Суспільному речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк, 24 серпня 2021 року, підозрювані хлопці, будучи добре знайомими з потерпілою, запросили її до підвального приміщення у помешканні одного з них. Дівчина погодилась, однак потім, всупереч її волі, обвинувачені вчинили щодо неї дії сексуального характеру, знімаючи окремий епізод на відео.

До поліції із заявою звернулася бабуся дівчинки 14 вересня 2021 року. За фактом зґвалтування неповнолітньої, вчинене групою осіб, слідчі поліції відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Факт зґвалтування на допиті дівчинка підтвердила. Поліцейські встановили та розшукали причетних до злочину – двох 15-річних та 14-річного підлітків, зібрали докази та повідомили всім трьом про підозру у скоєнні групового зґвалтування неповнолітньої особи. Слідчі звернулися до суду з клопотанням про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Тоді підлітків взяли під варту. Слідчі поліції провели всі необхідні процесуальні дії та скерували справу для судового розгляду за правовою кваліфікацією ч.3 ст. 152 ККУ.

Однак згодом висновок судово-медичної експертизи факт зґвалтування не підтвердив. Та остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце.

Під час ухвалення вироку «суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, визнали вину та розкаялись.

Прессекретар Воловецького районного суду на сайті установи опублікував інформацію щодо розгляду даної справи: «Дії обвинувачених кваліфікували не як зґвалтування, інформація про що поширюється на різних інтернет-сайтах, а за ч. 3 ст. 153 КК України — вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи».

«Дані особи визнані винуватими в інкримінованому їм злочині та призначено покарання у межах санкції. Також вирішено питання щодо цивільного позову про відшкодування моральної шкоди потерпілій», — йдеться у повідомленні.

Прессекретар додав, що наразі вирок суду не набрав законної сили.

Наразі у Закарпатській обласній прокуратурі вивчають можливість оскарження вироку, — розповіла Суспільному речниця обласної прокуратури Катерина Хижняк. На оскарження рішення відведено 30 днів з дня його проголошення (16.03.2023р.).

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news