logo
27/03
26/03
25/03
22/03
2 ...

На Львівщині судитимуть онлайн-шахраїв, які обдурювали людей під виглядом державних соцвиплат

27-03-2023 18:54524

На Львівщині судитимуть онлайн-шахраїв, які обдурювали людей під виглядом державних соцвиплат
Фото: ілюстративне

Зловмисники отримували дані про банківські картки громадян за допомогою фішингових сайтів і надалі привласнювали з них гроші. Правоохоронці завершили досудове розслідування і скерували до суду обвинувальні акти. Підозрюваним загрожує до п’ятнадцяти років ув’язнення.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Львівської області.

Учасників угруповання викрили співробітники Управління протидії кіберзлочинам у Львівській області спільно зі слідчим управлінням поліції Львівщини в січні цього року. 

Четверо підсудних створювали фішингові сайти, інтерфейс яких був подібним до сайтів для оформлення соціальних виплат, зокрема  єПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодійних фондів. Для поширення фішингових посилань зловмисники використовували онлайн-сервіси масової розсилки SMS. 

У такий спосіб фігуранти отримували дані банківських карт громадян і привласнювали гроші з їхніх рахунків. 

Шахрайські вебсайти працівники кіберполіції заблокували.

Зловмисникам було оголошено про підозру за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 5 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 2 ст. 361-1  (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. 

Правоохоронці завершили досудове розслідування. Зловмисникам загрожує до 15-ти років позбавлення волі. 

Процесуальне керівництво здійснювала Львівська обласна прокуратура. 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news