logo
29/03
28/03
27/03
26/03
25/03
2 ...

Прокуратура оскаржила вирок суду на Закарпатті щодо ґвалтівників неповнолітньої

28-03-2023 16:261654

Прокуратура оскаржила вирок суду на Закарпатті щодо ґвалтівників неповнолітньої
Фото: ілюстративне

Закарпатська обласна прокуратура подала апеляційну скаргу з вимогою скасувати вирок Воловецького районного суду Закарпатської області щодо групи підлітків, які зґвалтували 14-річну дівчину.

Про це повідомляє Офіс Генпрокурора.

Нагадаємо, 16 березня 2023 згаданий суд ухвалив вирок у кримінальному провадженні щодо трьох неповнолітніх осіб за фактом вчинення сексуального насильства стосовно неповнолітньої. Наразі вирок, згідно з вимогами кримінального процесуального кодексу, не набрав законної сили.

Цей вирок викликав хвилю обурення, оскільки гвалтівники не отримали заслуженого покарання.

Як встановила прокуратура, 24 серпня 2021 року підозрювані хлопці, будучи добре знайомими з потерпілою, запросили її до підвального приміщення у помешканні одного з них. Дівчина погодилась, однак потім, всупереч її волі, обвинувачені вчинили щодо неї дії сексуального характеру, знімаючи окремий епізод на відео.

До поліції із заявою звернулася бабуся дівчинки 14 вересня 2021 року. За фактом зґвалтування неповнолітньої, вчинене групою осіб, слідчі поліції відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Факт зґвалтування на допиті дівчинка підтвердила. Поліцейські встановили та розшукали причетних до злочину – двох 15-річних та 14-річного підлітків, зібрали докази та повідомили всім трьом про підозру у скоєнні групового зґвалтування неповнолітньої особи. Слідчі звернулися до суду з клопотанням про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Тоді підлітків взяли під варту. Слідчі поліції провели всі необхідні процесуальні дії та скерували справу для судового розгляду за правовою кваліфікацією ч.3 ст. 152 ККУ.

Однак згодом висновок судово-медичної експертизи факт зґвалтування не підтвердив. Та остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце.

Під час ухвалення вироку «суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, визнали вину та розкаялись.

Прессекретар Воловецького районного суду на сайті установи опублікував інформацію щодо розгляду даної справи: «Дії обвинувачених кваліфікували не як зґвалтування, інформація про що поширюється на різних інтернет-сайтах, а за ч. 3 ст. 153 КК України — вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news