logo
27/04
2 ...

У Львові пройшов круглий стіл, на якому говорили про етногастрономічний туризм

07-04-2023 10:272494

У Львові пройшов круглий стіл, на якому говорили про етногастрономічний туризм
Фото: ЛОВА

Захід відбувся у межах проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства».

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака, яка була спікером зустрічі, розповіла про кейси Львівщини щодо гастро- та сільського туризму як інструменту розвитку території. Свій виступ вона розпочала з показу промоційного ролика про яворівський пиріг. Відео було створено нещодавно у співпраці із Інститутом галицької кухні та шеф-кухарем Петром Сподариком.

Також під час заходу обговорили успішний проєкт «Гастромандри Львівщиною», який створили у 2018 році спільно з департаментом агропромислового розвитку Львівської ОВА. 

«Проєкт «Гастромандри Львівщиною» відкрив фермерські господарства для туристів. Дуже динамічно все розвивалось, поки не вдарив ковід, а потім відбулося  повномасштабне вторгнення рашистів. Ми не опускаємо руки, крайня фермерсько-туристична ярмарка показала, що є чимало фермерських господарств, які готові долучитися до проєкту. Для нас дуже важливо розширювати туристичні простори, бути включеними у великі маршрути, те що буде легко гуглитися, передаватися від туриста до туриста», — зазначила Наталя Табака.

Тарас Антонюк, національний експерт з географічних зазначень та розвитку ланцюжків доданої вартості, познайомив присутніх з системою географічних зазначень, розповів про географічні зазначення в країнах Європейського Союзу та в Україні. 

Юридичні аспекти системи географічних зазначень в Україні висвітлила Юлія Прохода, національна експертка з питань законодавства.

Про потенціал впровадження у Львівській області схеми якості «Традиційні гарантовані особливості» (TSG). Кейс «Яворівського пирога» розповіла Маріанна Душар, національна експертка з традиційних гарантованих особливостей.

Присутні ознайомились і з культурно-туристичним маршрутом «Гуцульські сирні плаї» та можливостями долучитися до дороги вина і смаку на основі продуктів з географічними зазначеннями. 

Додамо, що насьогодні в Україні зареєстровано три географічні зазначення: гуцульська овеча бриндзя, гуцульська коров’яча бриндза та мелітопольська черешня. До прикладу, у Польщі їх понад три десятки, загалом в ЄС — 3514. 

Як відомо, географічні зазначення підвищують туристичну привабливість регіону, зберігають місцеві традиції. Допомагають зростанню зайнятості населення та наповненню місцевого бюджету. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news