З нелюдами миритися не можна | Блог Олега Филика

http://leopolis.news/post/83429/z-nelyudamy-myrytysya-ne-mojna--blog-olega-fylyka

10/04/2023

Відсутність ясного розуміння здовжує війну до безкінечності. Люди марять миром, влада використовує війну як джерело власної слави та рейтингів і лише дуже маленька частина суспільства розуміє, що мир – це ніщо інше як частина війни. Та меншість, яких війна безпосередньо стосується, хто бере в ній участь, хто живе нею і в ній вже більше року, а то й усі 9.

Перемога не приходить з миром. З миром приходить інша війна – війна грошей, впливів, політики, медіа, дипломатії… Та війна, яку ми з 90тих весь час програвали. Програвали – бо робили з миру чесноту і так народжували нову мораль мирної толерантності до зла, де Брут може миритися з Цезарем, Каїн – з Авелем, Іскаріот – із Христом. Це смертельно небезпечна ілюзія, котра полягає у вірі, що ми можемо вибирати: мати нам війну чи не мати. Насправді за нас цей вибір давно зробили.

І переможемо ми в цій війні лише тоді, коли раз і назавжди відмовимося бачити в росіянах людей – так навчимося самі і так навчимо своїх дітей! А з нелюдами миритися не можна. Не по християнськи це…

Олег ФИЛИК, доктор філософії