logo
01/05
2 ...

Львівська облрада прийняла рішення щодо законної діяльності УПЦ, яка має церковно-канонічний зв’язок із РПЦ

12-04-2023 13:122077

Львівська облрада прийняла рішення щодо законної діяльності УПЦ, яка має церковно-канонічний зв’язок із РПЦ
Фото: Львівська обласна рада

Депутати Львівської обласної ради на позачерговому засідання ухвалили рішення про заходи щодо дотримання на Львівщині рішення РНБО від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» в частині законності діяльності Української православної  церкви, яка є структурним підрозділом російської православної церкви.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

У своєму рішенні обласна рада визнала неприйнятним користування Українською православною церквою, яка має церковно-канонічний зв’язок із російською православною церквою, є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування, майном та перебування його у власності релігійних організацій відповідно до статті 17 Закону України  «Про свободу совісті та релігійні організації» на території Львівської області.

Депутати також рекомендували Львівській обласній військовій адміністрації вивчити у встановленому порядку дотримання релігійними організаціями Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок із російською православною церквою, є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування, вимог статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на Львівщині та, в разі настання відповідних підстав, звернутися з судовими  позовами про припинення діяльності таких релігійних організацій.

Також доручили головам районних військових адміністрацій, структурним підрозділам обласної військової адміністрації, до повноважень яких належать питання реалізації права на свободу совісті і віросповідання, діяльності релігійних організацій, головам територіальних громад провести роз’яснювальну роботу щодо висновку релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом, затвердженого наказом Державної служби України з етнополітики та свободи совісті від 27 січня 2023 року № Н-8/11. Депутати доручили цим органам провести розяснювальну роботу щодо підстав припинення діяльності відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» таких релігійних організацій: громада парафії Святої Трійці (м. Рава-Руська), Різдва Пресвятої Богородиці (с. Віднів), Святої Трійці (с. Звертів), Різдва Пресвятої Богородиці (с. Бистриця), громади с. Старий Кропивник, Святого Пророка Іллі (м. Трускавець), Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова (м. Червоноград), Святителя Миколая Чудотворця (м. Соснівка), Святої Трійці (с. Бабичі),  Покрови Пресвятої Богородиці (м. Радехові), Успіння Пресвятої Богородиці (м. Самбір), Святих Мучеників Кіпріана і Іустини (с. Присліп), громади с. Явора, Святого Іоана Хрестителя (м. Жидачів), Ікони Божої Матері (м. Миколаїв), Воздвиження Христового (с. Старява), Преподобного Амфілохія (м. Мостиська), Храму cвщмч. Володимира, митрополита Київського і Галицького (м. Броди).

Відповідно до рішення сесії рекомендовано Львівській обласній прокуратурі опрацювати у встановленому порядку дотримання релігійними організаціями Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв’язок із російською православною церквою, є її структурним підрозділом і перебуває у відносинах підпорядкування, вимог статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» на Львівщині та, в разі настання відповідних підстав, звернутися з судовими позовами про припинення діяльності таких релігійних організацій.

Окрім того, депутати звернулися до Верховної Ради України щодо пришвидшення розгляду законопроєктів № 8371 від 19 січня 2023 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» та № 8221 від 23 лютого 2022 року «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій».

Як повідомляли, Волинська облрада підтримала заборону московського патріархату в області.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news