Правоохоронців звинувачують у покриванні махінацій із землею біля Львова

http://leopolis.news/post/8417/pravoohoronciv-zvynuvachuyut-u-pokryvanni-mahinaciy-iz-zemleyu-bilya-lvova

25/09/2019

Махінації із землею на Львівщині завжди на слуху, особливо цікавлять людей землі під індивідуальне житлове будівництво, однак земля сільськогосподарського призначення поблизу Львова також має ціну і на неї полюють «свідомі» громадяни з потрібними зв’язками в правоохоронних органах. Саме така історія трапилась із землею с. Зимна Вода, і почалася вона під час керівництва Держгеокадастром скандального Андрія Кавецького і отримала неочікуваного розвитку з призначенням у листопаді 2017 року керівником обласного Держгеокадастру незговірливого Андрія Петришина.

У 2017-2018 роках до Головного управління Держгеокадастру у Львівській області надійшли заяви від 12 громадян (Комісарової Наталії Євгенівни, Підвірної Марії Василівни, Михальчишина Юрія Романовича, Галущак Галини Євгенівни, Шумили Юрія Івановича, Жили Романа Івановича, Луцківа Михайла Григоровича, Лаврів Катерини Матвіївни, Ярмоли Василя Петровича, Сухолового Василя Михайловича, Гречкосій Надії Любомирівни, Гораль Тараса Зеновійовича) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства на території Зимноводівської сільської ради. Оскільки ці земельні ділянки перебували у користуванні ТзОВ «Галімпекс Склодзеркальний завод» та знаходились з 2014 року в межах с. Зимна Вода Держгеокадастр законно відмовив заявникам.

Настирні претенденти на землю, серед яких засновник ТзОВ «Юридична компанія «Ювента» зі Львова (Гораль Т.З.), засновник адвокатського об’єднання «Юре-Веда» з с. Лапаївка (Михальчишин Ю.Р.), приватний підприємець-юрист з м. Рава-Руська (Ярмола В.П.), підприємець з с. Підрясне Яворівського району (Сухоловий В.М.) не опустили рук і звернулися із адміністративними позовами до Львівського окружного адміністративного суду. У липні 2018 року суд частково задовольнив їх позов: визнав протиправними та скасував рішення Головного управління Держгеокадастру у Львівській області щодо відмови та зобов’язав Держгеокадастр повторно розглянути заяви громадян.

Головне управління Держгеокадастру у Львівській області не погодившись з рішенням Львівського окружного адміністративного суду подали апеляційну скаргу до Львівського апеляційного адміністративного суду, однак у зв’язку із відсутністю коштів на бюджетному рахунку для сплати судового збору скаргу у листопаді 2018 року було повернуто без руху.

Саме в той час в Держгеокадастрі дізналися, що існує Ухвала Галицького районного суду м. Львова від 17.07.2017 якою задоволено клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП у Львівській області Парубія Богдана Ігоровича про накладення арешту на земельну ділянку з кадастровим номером 4623681600:04:000:0076 яка перебуває у користуванні ТОВ «Фірма «Галімпекс-Склодзеркальний завод» на підставі державного акту на право постійного користування. Саме на землі в межах арештованої земельної ділянки претендували заявники, маючи при цьому листи відмови від ТОВ «Фірма «Галімпекс-Склодзеркальний завод». Кримінальне провадження в рамках якого було накладено арешт було відкрито на державного кадастрового реєстратора Відділу Держгеокадастру у Пустомитівському районі Львівської області, який начебто незаконно у 2014 році перевів цю землю з державної у комунальну власність. Однак Вироком Пустомитівського районного суду 26 травня 2019 року визнано дії реєстратора законними. Прокуратура на це рішення суду першої інстанції подала апеляційну скаргу до Львівського апеляційного суду, яку в липні 2019 року почав слухати суддя Ревер В.В., а арешт на земельну ділянку який діє з липня 2017 року не дозволив включити її в грудні 2018 року до складу Зимноводівської ОТГ, що створило сприятливі умови для її «дерибану» без згоди громади, а лише за дозволом Держгеокадастру.

Маючи на руках неоскаржене через брак бюджетних коштів рішення Львівського окружного адміністративного суду від 12.07.2018, Головне управління Держгеокадастру у Львівській області повторно розглядає клопотання громадян та враховуючи, вже відомий факт наявності накладеного арешту на землю, відмовляє вищепереліченим заявникам у наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність для ведення особистого селянського господарства.

Чергова відмова Держгеокадастру остаточно розлютила юридично підкованих громадян, які стали знаряддям відкриття кримінального провадження проти чинного керівника Головного управління Держгеокадастру Львівської області Андрія Петришина. Йому інкримінують ч.3 Статті 382. «Невиконання судового рішення» і ч.1 Статті 366 «Декларування недостовірної інформації» Кримінального Кодексу України. Справою особисто опікується заступник начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні Христина Олійник і вже відомий нам, як ініціатор накладання арешту на землю, старший слідчого СУ ГУ НП у Львівській області Богдан Парубій.

Дві різні кримінальні справи потрапляють до одного слідчого лише за присутності інтересу, який видно як на долоні, адже батько нашого слідчого Ігор Парубій – чинний депутат Пустомитівської районної ради, власник 5 земельних ділянок в с. Верхня Білка, однієї в с. Чорнушовичі Пустомитівського району. Рідний брат –Роман Парубій – начальник сектору реагування патрульної поліції, Пустомитівського відділу поліції ГУНП у Львівській області – власник 8 соток в с. Муроване Пустомитівського району. У власності слідчого Богдана Ігоровича, лише будинок площею 95 кв. м у с. Верхня Білка, 200 тис. грн. і 6 тис. доларів готівкою. Ще цікавішою є куратор даної справи від прокуратури – Олійник Христина Василівна, вихованиця надзвичайно заможної родини, мати якої є власницею 58% акцій ТзДВ «Миколаївське АТП-14627». У власності її батьків і брата 10 земельних ділянок у Пустомитівському районі, дві нежитлові будівлі площею понад 100 м кв., 4 житлових будинки, 6 автобусів та 4 автомобілі, останній з яких, Volkswagen Touareg 2008 року Христина Василівна купила у грудні 2018 року за свою річну зарплату взявши при цьому ще 50 тис. грн. у кредит.

Такий доволі заможній правоохоронний тандем станом на сьогодні силою владних повноважень, незаконно вимагає від керівника Головного управління Держгеокадастру Львівської області Андрія Петришина переступити закон і надати дозвіл на розроблення документації на землю, яка є не лише під арештом, а й поза сферою впливу Держгеокадастру, тобто в складі с. Зимна Вода. Процесуальний керівник від прокуратури Христина Олійник, знаючи, що відповідно до ЗУ «Про Державний земельний кадастр» всі відомості внесені до земельного кадастру є достовірними і правдивими, пропонувала очільнику Держгеокадасту у Львівській області Андрію Петришину угоду зі слідством, спонукаючи до фальсифікації, підписати розпорядження про виділення по 2 га сільськогосподарських угідь кожному претенденту і всі обвинувачення будуть зняті.

26,7 га сільськогосподарської землі, на межі об’їзної дороги зі сторони Львова, які надзусиллями зацікавлених осіб не потрапили до складу об’єднаної територіальної громади, можуть стати суттєвим капіталом для 12 заявників, зібраних з всієї області, правоохоронних органів і співчуваючих, які сподіваються, як завжди – тихо все вирішити у судах.

Leopolis.news