logo
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
11/03
10/03
08/03
07/03
01/03
29/02
28/02
24/02
2 ...

Міністри з питань ЄС Польщі, Німеччини, Франції та України зустрінуться сьогодні на саміті Веймарського трикутника

12-05-2023 12:521887

Міністри з питань ЄС Польщі, Німеччини, Франції та України зустрінуться сьогодні на саміті Веймарського трикутника
Фото: dw.com

Міністри з питань Європейського Союзу з Польщі, Німеччини та Франції у п’ятницю зустрінуться з українською віцепрем'єркою, відповідальною за інтеграцію з НАТО та європейською спільнотою.

Про це повідомляє Польське радіо.

Надзвичайний саміт Веймарського трикутника відбудеться у Курницькому замку поблизу Познані. Міністр з питань Європейського Союзу Шимон Шинковський вель Сенк прийме там міністерку з питань Європи та клімату Німеччини Анну Люрманн, міністерку з європейських справ Франції Лоуренс Бун та віцепрем'єр-міністерку України Ольгу Стефанішину.

Політики обговорять, як продовжувати підтримувати Україну, як прискорити процес розширення Європейського Союзу та як реформувати інституції ЄС. «Мета полягає в тому, щоб мобілізувати країни ЄС для підтримки процесу розширення ЄС», — сказав Шимон Шинковський вель Сенк перед самітом. За його словами, Польща є прихильником і послом розширення ЄС на Україну та інші країни.

Перш ніж приїхати до Познані, Лоуренс Бун зустрілася зі своїм німецьким колегою в Берліні. Пізніше вона написала у твіттері, що зараз найважливішим завданням Європи є «збільшити здатність ЄС діяти, підготуватися до майбутнього розширення, зміцнити нашу європейську демократію та захистити наші спільні цінності».

Німецька міністерка з питань Європи Анна Люрманн у своїй заяві додала, що Німеччина, Польща та Франція були на боці України від початку жорстокої російської агресії. «Ми хочемо разом поглянути на майбутнє ЄС: ми будемо говорити про те, як ми можемо прискорити процес розширення та посилити здатність ЄС діяти. Веймарський трикутник тут несе особливу відповідальність», — додала вона.

Ольга Стефанішина написала у соцмережах, що Україна та ЄС «стоять разом за мир у Європі, захищають цінності та свободу проти тиранії та ненависті як одна міцна європейська родина».

Зустріч міністрів у Курницькому замку триватиме близько двох годин. Політики також відвідають дендропарк Інституту дендрології Польської академії наук у Курніку. Це найстаріший дендрологічний сад, в якому збирають і досліджують дерева та кущі.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news