logo
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

У Перемишлі відбулося вшанування пам’яті єпископа Івана Снігурського (ФОТО)

19-05-2023 16:41629

У Перемишлі відбулося вшанування пам’яті єпископа Івана Снігурського (ФОТО)
Фото: ЛОР

У місті Перемишль (Республіка Польща) 18 травня вшанували пам'ять владики Івана Снігурського – духовного батька автора музики Державного Гімну України Михайла Вербицького, мецената, філантропа, співзасновника «Просвіти» на Галичині.

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Від імені Львівської обласної ради вшанувала пам’ять Івана Снігурського депутатка Марія Кульчицька-Волчко, яка є землячкою владики.

«Мала за честь принести квіти до крипти головної греко-католицької святині Польщі – Архикатедрального Собору Святого Івана Хрестителя, де перепоховано 20 років тому нашого владику. Нехай пам'ять про нього буде вічною, а його справи просвітництва і доброчинності гідно продовжують його нащадки», - зазначила Марія Кульчицька-Волчко.

Іван Снігурський народився 18 травня 1784 р. в с. Берестяни Самбірського району. У Львові закінчив філософський, а у Відні – теологічний факультет, де був деканом.

З серпня 1818 р. Іван Снігурський – Перемишльський Єпископ. Він належав до одних із найбільших просвітників Галичини першої половини ХІХ ст. Помер 24 вересня 1847 р. в Перемишлі (РП).

«У рідному селі Берестяни Івану Снігурському встановлено пам’ятну таблицю, яку в 1990 році відкрили за участю єпископа Юліана Вороновського. Тоді під час Служби Божої у своїй проповіді владика Юліан Вороновський, розповівши про церковну і громадську діяльність єпископа Снігурського, зазначив, що владика багато зусиль доклав до національного відродження краю. Робив усе, щоб богослужіння правились українською мовою, на ній велись і церковні документи. З недавнього часу місцева школа носить його ім'я – Берестянська гімназія імені Івана Снігурського.

За участі Львівської обласної ради у 2021 році в Берестянах започатковано фестиваль доброї музики пам'яті просвітника – ФистФест «На празник в Берестяни», - розповіла Марія Кульчицька-Волчко.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news