logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Відновлення авіасполучення між Грузією і рф: в аеропорту Тбілісі перший рейс зустріли пікетом

19-05-2023 15:46522

Відновлення авіасполучення між Грузією і рф: в аеропорту Тбілісі перший рейс зустріли пікетом
Фото: twitter.com/Helenkhosh

19 травня росія та Грузія відновили авіасполучення – у Тбілісі приземлився перший літак з росії.

В аеропорту відбуваються протести активістів, повідомляє «Суспільне» із посиланням на грузинське видання Formula.

Зокрема, літак російської авіакомпанії «Азимут», який виконав перший після 4-річної перерви прямий рейс із Москви, сів у Тбілісі.

Борт вилетів з аеропорту «Внуково» і приземлися у столиці Грузії о 13:17 за місцевим часом.

Це перший рейс із Москви після зняття обмежень на прямі перельоти між двома країнами. Активісти вийшли на протести проти відновлення авіасполучення.

Першим рейсом з Москви до Тбілісі прибула делегація громадських діячів та прокремлівських політиків.

Серед них – голова громадської організації «Солідарність заради миру» Мераб Чікашвілі, член організації Михайло Жгенті, директор грузино-російського громадського центру ім. Примакова Дмитро Лорткіпанідзе, член «Соціалістичного руху Грузії» Темур Піпія, керівник Центру грузинсько-російської дружби Валерій Кварацхелія, ексдепутат парламенту Грузії Темур Маісурадзе та бізнесмен Мамука Піпія.

Водночас в аеропорту відбувається акція протесту грузинської опозиції та інших противників відновлення прямих авіасполучення з росією. В аеропорту мобілізовано поліцію.

Протестувальники зустріли літак із транспарантами, прапорами Грузії, Євросоюзу та України.

В аеропорту відбулися сутички між поліцейськми та протестувальниками й правоохоронці вже затримали кількох опозиційних активістів.

«Попри спротив грузинського народу, Росія приземлилася своїм небажаним літаком у Тбілісі», — написала у Twitter президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка виступала категорично проти відновлення авіасполучення з окупантами.

«Це абсолютно неприйнятний і невідповідний час. Нам не потрібні подарунки від росії, замасковані під якусь поступку. У сьогоднішній ситуації ми на одному боці з усіма нашими європейськими друзями!», – наголосила вона.

Нагадаємо, росія скасувала вимогу віз для громадян Грузії, які їдуть до рф з нетривалими поїздками, а також скасувала заборону авіаресів з росії до Грузії, що діяла з літа 2019 року.

У правлячій партії «Грузинська мрія» ще не відреагували на рішення Москви. 

У ЄС і США застерегли грузинську владу від відновлення авіасполучення з росією.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news