logo
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
11/03
2 ...

Посол України назвав неприйнятними поради МЗС Польщі Зеленському щодо «вибачень за Волинь»

20-05-2023 16:391990

Посол України назвав неприйнятними поради МЗС Польщі Зеленському щодо «вибачень за Волинь»

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич назвав неприйнятними спроби нав’язати Україні та президенту Володимиру Зеленському те, як вони мають ставитись до ситуації з Волинською трагедією 1943 року.

Про це він написав у Facebook, коментуючи заяви речника МЗС Польщі.

Василь Зварич зазначив, що уважно прочитав інтервʼю речника МЗС Польщі Лукаша Ясіни на порталі Onet, де він висловив думку, що Україна і Президент України Володимир Зеленський мали б робити в контексті 80-х роковин Волині.

У звʼязку з цим посол заявив:

«1. Будь-які спроби нав'язати Президенту України чи Україні те, що ми повинні робити по відношенню до нашого спільного минулого, є неприйнятними і прикрими. Ми пам’ятаємо історію, готові до діалогу і взаємного розуміння, та водночас закликаємо до поваги і виваженості у заявах, особливо в складній реальності геноцидної російської агресії проти українського народу.

2. Крім того, відома формула справжнього примирення в українсько-польських відносинах, яку взяли за основу ієрархи наших Церков, розуміючи перебіг історії і всю морально-християнську сутність наших взаємин, звучить так: «прощаємо і просимо пробачення».

Нагадаємо, що цього року виповнюються 80-ті роковини Волинської трагедії, що забрала життя десятків тисяч поляків та українців під час взаємних конфліктів на території нинішньої Західної України. Українці та польські історики по-різному оцінюють причини та кількість жертв Волинської трагедії (у польській історіографії «Волинська різанина»).

Волинська трагедія – взаємні етнічні чистки польського та українського населення, здійснені Українською повстанською армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту, радянських партизанів та українського та польського цивільного населення у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Унаслідок тих подій загинули десятки тисяч людей.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news