logo
25/04
2 ...

Молодь ЛНУ ім. І. Франка взяла участь у Студентському тижні Альянсу європейських університетів

22-05-2023 17:29745

Молодь ЛНУ ім. І. Франка взяла участь у Студентському тижні Альянсу європейських університетів

Нещодавно відбувся Перший Студентський тиждень від мультикультурного й багатомовного Альянсу європейських університетів (EC2U).

Однією з головних цілей альянсу EC2U є налагодження дружніх і партнерських відносин між європейськими студентами та викладачами, а відтак Студентський тиждень став чудовою нагодою для університетської молоді заглибитися у культурний та освітній простір одного з найдавніших закладів вищої освіти Європи – Університету Коїмбра (Португалія), інформує пресцентр ЛНУ ім. І. Франка.

Завдяки партнерству Львівського університету з Альянсом EC2U наші студенти мали можливість відчути яскраві емоції, насолодитися мальовничою країною, познайомитися зі студентами Коїмбрського університету та гідно представити Львівський національний університет імені Івана Франка. Учасниками програми стали студентки юридичного факультету Любов Микієвич і Катерина Лалак, студентки економічного факультету Христина Гнідець і Дарина Роспопа, студентка факультету іноземних мов Марія Тацинець.

Першого дня учасників зустріли із вітальним словом працівники Коїмбрського університету. Зокрема, студентів вітали проректор з інтернаціоналізації, місцевий координатор EC2U та президент Студентської асоціації Коїмбри.

Португальські колеги окремо виділяли представників із кожної країни, тому українська делегація почула на свою адресу багато теплих слів. Адміністрація університету наголосила, що про Україну тут завжди пам’ятають та щиро вірять в нашу перемогу, а тому особливо раді бачити українських студенток тут, як частину європейської студентської спільноти.

Після цього, організатори провели екскурсію університетом та центром міста, зокрема учасники відвідали величну будівлю юридичного факультету та місцевий музей науки. Обідали учасники з чудовим краєвидом на березі річки Мондегу, п’ятої найбільшої річки країни.

Щоб налагодити зв’язок між студентами з різних країн та надати можливість познайомитись і поспілкуватись, організатори придумали багато різних групових активностей: веслування в каное по річці Мондегу, ігри, спрямовані на зміцнення командного духу, йога на березі річки та спостереження за сонцем за допомогою спеціального телескопу.

Наступного дня учасники змогли долучитися до запису пісні разом із професійним музичним гуртом. Ця пісня стане своєрідним гімном для EC2U. Представники кожної країни виконували свій маленький куплет своєю рідною мовою, де вони співали про те, чим для них є програма EC2U.

Цього ж дня учасникам запропонували взяти участь в офіційних дебатах на тему «What does it mean to be a European student?» («Що означає бути європейським студентом?»). Усі охочі могли поділитися своєю точкою зору та обговорити з іншими учасниками пріоритети соціальної політики в програмах молодіжної та міжкультурної мобільності.

Проблеми зміни клімату стали темою ще одного дня в рамках поїздки. Так, учасники взяли участь у симуляції COP — міжнародної зустрічі зі зміни клімату, яку проводить ООН. Студенти представляли різні країни, обговорювали та просували пропозиції, спрямовані на боротьбу з кліматичними змінами та впровадження екологічних практик. Це був надзвичайний досвід, оскільки учасники змогли сповна відчути всі нюанси таких зустрічей.

Із заключним словом до учасників звернувся мер міста Коїмбра в міській раді. Опісля була фантастична завершальна вечеря, куди були запрошені локальні музики та танцювальні гурти.

Це була чудова нагода для студентів зустрітися й поділитися досвідом під час тижневої програми. Незабутній тиждень подарував усім учасникам досвід, можливість пізнати іншу культуру, познайомитись із європейськими студентами, поділитись своїм баченням та з користю провести час.

Учасниця поїздки Любов Микієвич ділиться враженнями від візиту у Португалію, зазначаючи, що участь у програмі була незабутнім досвідом: «Перш за все, я в захваті від португальської культури та гостинності організаторів. Я мала можливість здобути нові навички, поспілкуватися з європейськими студентами, налагодити корисні зв’язки і продуктивно провести час. Я покращила свої навички комунікації, командної роботи та співпраці. У нас була чудова можливість висловити своє бачення щодо різноманітних тем, вислухати різні погляди та обмінятись досвідом. Загалом, програма дуже надихнула мене, розширила світогляд та відкрила нові горизонти. В моєму серці надовго залишаться теплі спогади про поїздку».

Не менші враження від поїдки має і Христина Гнідець, яка наголошує на важливості активної інтеграції української молоді у європейську спільноту: «Цього тижня ми пройшли багато майстер-класів та навчань, взяли участь у справжніх дебатах за типом Британської парламентської системи, були представникам різних країн на симуляції засідання ООН, поговорили про екологічні та соціальні проблеми, відвідали Університет Коїмбри, ділилися думками й знаннями зі студентами різних культур та країн. Та, найголовніше, ми представили нашу країну й подякували за підтримку від імені всіх нас. Обов’язково всім раджу брати участь та ставати частинкою міжнародної спільноти».

Під час студентського тижня було проведене інтерв‘ю із учасниками Університету Пуатьє, Павійського Університету та Львівського Університету для новинного ресурсу Коїмбрського Університету. Керівниця центру міжнародної та регіональної співпраці Профкому студентів та голова студентського наукового товариства факультету іноземних мов Марія Тацинець відповіла на питання про враження від проєктів EC2U та залученість студентства Львівського університету у заходах Альянсу.

Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Львівського університету Сергій Різник зазначає, що партнерство з Альянсом — дуже цінна співпраця як для нашого ЛНУ ім. Івана Франка, так і для європейського майбутнього нашої країни. «Академічна комунікація — один із найдієвіших аспектів інтеграції України у науковий, освітній та культурний простір ЄС.  А такі програми, як Перший студентський тиждень особливо актуальні зараз, бо окрім зміцнення відносин між провідними університетами, це також вияв підтримки наших студентів та можливість здобути міжнародний досвід», – наголошує Сергій Різник.

Нагадаємо, Коїмбрський університет – державний університет у Португалії. Найстаріший університет країни, один з найдавніших у Європі. Заснований у 1290 році. Університет Коїмбри має понад 7-віковий досвід у створенні та поширенні знань, культури, науки та технологій шляхом вивчення, викладання, передових досліджень та інновацій у найрізноманітніших галузях знань. При університеті діє низка науково-дослідних інститутів та музеїв. Університетська бібліотека є однією з найстаріших і найбагатших на континенті. Об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО (2013).

Leopolis.news