logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
2 ...

Польща закупить підводні човни

24-05-2023 14:181085

Польща закупить підводні човни
Фото: dziennikbaltycki.pl

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив про «початок реалізації програми Orka» із закупівлі бойових підводних човнів.

Про це  віце-прем’єр – голова Міноборони РП заявив на відкритті оборонної конференції на Національному стадіоні, інформує «Мілітарний».

«Ми розпочинаємо реалізацію програми «Orka». Цього року ми плануємо запустити процедуру закупівлі підводних човнів разом із передачею необхідних технологій», – повідомив міністр оборони.

За його словами, незабаром надасть більш детальну інформацію про кількість, обладнання та основні характеристики човнів.

«Ми хочемо, щоб наші підводні човни відрізнялися високою автономністю та потужністю з точки зору оснащення озброєнням, а також гнучкістю конфігурації. Але також були адаптовані до непомітного пересування на високій швидкості та тривалого знаходження під водою», – зазначив Блащак.

«Кораблі повинні мати можливість використовувати торпеди, а також крилаті ракети, що запускаються з-під води, здатні вражати цілі в глибині території агресора», – сказав Блащак.

Зазначимо, що програма Orka є одним із найбільших морських проєктів Польщі. Морське оборонне відомство країни вже довгий час планувало придбання дизель-електричних підводних човнів третього покоління, здатних працювати за межами Балтійського моря та нести крилаті ракети великої дальності.

Початковий план за програмою «Орка» від 2012 року передбачав придбання або будівництво трьох сучасних підводних човнів, втім, через парламентські вибори наприкінці 2015 року проєкт був призупинений.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news