logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Збитки через простій суден у чергах «зернового коридору» сягнули $1 млрд – УЗА

25-05-2023 16:09448

Збитки через простій суден у чергах «зернового коридору» сягнули $1 млрд – УЗА
Фото: rada.gov.ua

Через простій кораблів у чергах «зернового коридору» Україна зазнала збитків на понад мільярд доларів США.

Про це повідомляє пресслужба Української зернової асоціації (УЗА), посилаючись на інтерв'ю президента УЗА Миколи Горбачьова телеканалу Freedom.

«Це ті гроші, які не отримали українські сільгоспвиробники. Це ті гроші, які трейдери заплатили власникам суден за те, що кораблі стояли дуже довго в черзі», – пояснив він в ефірі Freeдом.

Горбачьов уточнив, що рф не приймає планів та умов України щодо формування черговості перевірок суден, які стоять у черзі, це не дає змоги портовим терміналам працювати ритмічно.

За словами президента УЗА, «зерновий коридор» є вельми ефективним каналом постачань українських сільгосптоварів за кордон, адже за ним було відправлено клієнтам 50% усієї експортованої агропродукції. Решту 50% експортували альтернативними шляхами: через Дунай, залізницею та автотранспортом.

Розповідаючи про зупинку роботи морського порту «Південний» і виключення його з роботи «зернового коридору», Горбачов зазначив, що це стало «черговою перемогою РФ у торгах», що відбуваються в рамках перемовин у Стамбулі з відновлення експорту української сільгосппродукції морем, і висловив сподівання, що вихід із ситуації буде знайдено.

«Росія маніпулює будь-якими даними. Вона намагається внести будь-яку турбулентність, щоб усе було непрогнозовано. Порт «Південний» – один із найефективніших із відвантаження зерна. Відповідно, він найбільше був завантажений», – пояснив він і додав, що наразі питання з експортом української сільгосппродукції з порту не вирішено.

Розповідаючи про вкрадене російською стороною українське зерно, Горбачьов повідомив, що всі факти крадіжки документує Міністерство закордонних справ України, що знає прізвища всіх команд суден, які його перевозять.

«Я впевнений, що Україна отримає компенсацію за все вкрадене зерно», – наголосив він.

За оцінками УЗА, в України з початку повномастабного вторгнення вже вкрадено близько 4 млн тонн зерна. Його покупцями стали підсанкційні країни. Але вони також обережно ставляться до вкраденого в України зерна. Зокрема, був випадок, коли Лівія відмовилася його купувати, розповів Горбачьов і додав, що торгувати краденим товаром рф стає дедалі складніше. 

Leopolis.news