logo
18/04
2 ...

Львів співфінансуватиме придбання ліків для дітей зі СМА

26-05-2023 11:21890

Львів співфінансуватиме придбання ліків для дітей зі СМА
Фото: ілюстративне, Роман Балук

На сесії Львівської міської ради учора, 25 травня, затвердили міську програму забезпечення лікарськими засобами дітей із спінальною м’язовою атрофією (СМА) на 2023 рік.

Її метою є допомога у придбанні ліків дітям зі СМА першого і другого типів, які не потрапляють під державну программу, повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Із січня 2023 року, завдяки державній програмі, закуплено препарат для дітей зі СМА першого типу, з датою народження від 1 січня 2018 року. За цими критеріями препарат отримає лише одна дитина. Але в нас є інші діти, які мають і перший, і другий тип – тобто важкі типи цієї недуги. І такі діти з 2022 року, в рамках міжнародної програми і завдяки співпраці зі швейцарською фармацевтичною компанією Hoffmann-La Roche, безкоштовно забезпечувалися необхідними препаратами, які показали свою ефективність – розвиток хвороби у дітей призупиняється. Тому прийнято рішення про запровадження такої програми, щоб забезпечити цих дітей, які не потрапляють під державну програму, саме таким препаратом. І ця швейцарська компанія співфінансуватиме придбання цих ліків», - пояснила керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Марта Матюшко.

Програма передбачає, зокрема, забезпечення дітей зі СМА-мешканців Львівської громади, лікарським засобом «Рисдиплам».

Зазначимо, що спінальна м’язова атрофія (СМА) є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, саме ця хвороба вражає одного-двох немовлят з 10 тисяч новонароджених. Без належного лікування, недуга призводить до інвалідизації та передчасної смерті.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news