logo
20/04
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
2 ...

Україна та Мозамбік домовилися вивести відносини на новий рівень

26-05-2023 19:072351

Україна та Мозамбік домовилися вивести відносини на новий рівень

Під час дипломатичного турне країнами Африки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив перший в історії двосторонніх відносин візит до Республіки Мозамбік.

Як інформує МЗС України, у Мапуту він був прийнятий Президентом Мозамбіку Філіпе Ньюзі та провів переговори із міністеркою закордонних справ та співробітництва Мозамбіку Веронікою Макамо.

За словами Кулеби, його візит до Мозамбіку має три основні завдання:

  • закласти політичний фундамент для розвитку взаємовигідних відносин наших країн;
  • обговорити втілення Формули миру Президента Володимира Зеленського;
  • напрацювати перспективні напрями економічної співпраці.

Дмитро Кулеба висловив вдячність мозамбікській стороні за надання офіційної згоди на відкриття українського посольства в Мапуту, детально поінформував співрозмовників про ситуацію на фронті та зусилля сил оборони України із відбиття ракетних і дронових ударів РФ та звільнення тимчасово окупованих територій України, порушив питання забезпечення продовольчої безпеки в Африці, зокрема функціонування Чорноморської зернової ініціативи.

Глава МЗС також повідомив, що Україна готова включити Мозамбік у перелік країн, які отримують українські зернові в рамках гуманітарної ініціативи Президента Зеленського «Grain From Ukraine», аби підтримати продовольчу безпеку Мозамбіку.

Кулеба наголосив на неприпустимості використання росією продовольства як зброї.

Мозамбікська сторона висловила солідарність із Україною на тлі розвʼязаної росією війни та підтримала пропозицію Дмитра Кулеби провести під патронатом МЗС бізнес-форум за участі українського та мозамбікського бізнесу.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news