logo
28/03
27/03
2 ...

У І кварталі обсяги активів небанківських фінустанов зросли на 3,5% – НБУ

26-05-2023 20:17447

У І кварталі обсяги активів небанківських фінустанов зросли на 3,5% – НБУ
Фото: tsn.ua

У І кварталі 2023 року з ринку пішли 111 небанківських фінансових установ, проте вперше із серпня 2022 року була зареєстрована нова фінансова компанія, а частка небанків у активах фінансового сектору під наглядом Національного банку зросла до 12%.

Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору, повідомляє пресслужба НБУ.

Страхові компанії

У I кварталі обсяги валових премій ризикового страхування зменшилися на 6% за квартал, однак зросли на 7% порівняно з І кварталом 2022 року.

Премії страхування життя зменшилися порівняно з попереднім кварталом на 15% і залишилися нижчими на 13% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Ризикові страховики отримали за результатами кварталу прибуток, співмірний із попередніми роками, та досягли рентабельності капіталу на рівні 3%.

Страховики життя продемонстрували рекордну за останні роки рентабельність капіталу (10%) внаслідок зменшення операційних витрат та зростання інвестиційних доходів.

Станом на 1 квітня 2023 року хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій порушували дев’ять страховиків.

Фінансові компанії й ломбарди

Фінансові компанії в І кварталі наростили обсяги позик підприємствам на 30%, домогосподарствам – на 37% і за підсумками кварталу отримали прибуток.

Ломбарди продемонстрували відновлення: обсяги активів та нових кредитів зросли, процентні доходи дещо збільшилися, а фінансовий результат був позитивним.

Обсяги факторингових операцій упродовж кварталу зросли на третину, операцій фінансового лізингу ‒ майже на 40%. Однак обсяги операцій були все ще нижчими за довоєнні рівні.

Кредитні спілки

У І кварталі активи кредитних спілок скорочувалися, хоч і повільніше, ніж в останні пів року. Кредитний портфель зменшився на 3%, а частка непрацюючих позик залишається значною – 32%.

Операційний прибуток не забезпечив покриття сформованих резервів під кредитні збитки, тож фінансовий результат у сегменті є від’ємним. З огляду на збитки скоротився і капітал.

Обсяги залучених спілками коштів надалі знижувалися: додаткових пайових внесків – на 6%, депозитів – на 5%.

Станом на 1 квітня 2023 року 12 кредитних спілок порушували норматив достатності капіталу.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news