logo
19/04
18/04
17/04
15/04
14/04
2 ...

В Іспанії відбуваються місцеві вибори

28-05-2023 15:591366

В Іспанії відбуваються місцеві вибори
Фото: wallpapic.com.ua

У неділю в Іспанії проходять регіональні та муніципальні вибори, результати яких стануть лакмусом напередодні парламентських виборів наприкінці року.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на агентство Reuters.

Голосування відбувається у 12 регіонах та у 8 тисячах населених пунктів, більшість з яких наразі перебувають під владою керівної Соціалістичної партії.

Опитування прогнозують перемогу консервативної Народної партії, яка на виборах пізніше цього року може змістити нинішню ліву коаліцію.

Голосування розпочалося о 9 ранку і завершиться о 20:00. Понад 35 мільйонів людей мають право голосу.

Передвиборча кампанія відзначилася низкою суперечностей – від звинувачень у фальсифікації результатів голосування в невеликих містах до безпрецедентного випадку викрадення людини.

Виборчі перегони будуть напруженими в багатьох регіонах з невеликою кількістю явних лідерів, за винятком регіону Мадрид, де глава Ізабель Діас Аюсо від Народної партії має шанс виграти переобрання з абсолютною більшістю голосів.

Вибори можуть ознаменувати початок повернення до двопартійної системи, в якій домінують соціалісти та Народна партія. Менші партії, такі як ліва «Можемо!», та центристська «Громадяни», можуть зіткнутися з труднощами у досягненні 5% голосів, щоб отримати право на представництво в багатьох регіонах.

З іншого боку, Народна партія, ймовірно, буде змушена покладатися на ультраправу партію Vox для формування урядів у кількох регіонах, що може стати передвісником правого коаліційного уряду після загальних виборів.

Очікують, що загальні вибори відбудуться найпізніше в грудні.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news