logo
19/04
2 ...

Отримав поранення під час удару по Яворівському полігону: у Львові врятували військового з надкритичними травмами

29-05-2023 16:425324

Отримав поранення під час удару по Яворівському полігону: у Львові врятували військового з надкритичними травмами
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Капітан Збройних Сил України Роман Кулик 20 днів перебував у реанімації, ще 50 – у хірургічному відділенні. Йому зробили 13 операцій, і щодня в лікарні з ним займалися фізичні терапевти. Саме з його лікування почалася історія Національного реабілітаційного Центру НЕЗЛАМНІ.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

«Мене спас Бог руками лікарів, які витягли мене з того світу», - каже Роман Кулик.

Йому – 46. Був мобілізований у перші дні війни. Службу проходив на Яворівському полігоні. 13 березня 2022 року російські військові завдали по полігону масованого удару – випустили понад 30 крилатих ракет. Тоді було багато загиблих та поранених. Одним із них був Роман Кулик: множинні надважкі травми і мізерні шанси на порятунок.

«На той час це був наш такий найбільш травмований герой. Пацієнт, який був у найкритичнішому стані із тих поранених, які поступили того дня до нас. Ми вже неодноразово мали доповіді на різних міжнародних з'їздах хірургів воєнної травми. Тому що це дійсно унікальний випадок, коли вдалося врятувати життя людини з такими важкими, критичними пошкодженнями», - розповідає про випадок Романа завідувач хірургічного напрямку центру НЕЗЛАМНІ Гнат Герич.

Роман Кулик 20 днів перебував у реанімації, ще 50 – у хірургічному відділенні. Йому зробили 13 операцій. Щодня в лікарні із важким пацієнтом займалися фізичні терапевти, здебільшого – Ігор Кошівка, який згодом і очолив Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ.

Кожного дня у лікарні поруч з Романом була його дружина. Її любов, підтримка та відданість додавали чоловікові сили. А сам він вразив лікарів неабиякою жагою до життя та вірою, що все буде добре.

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові, в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези, а також облаштувати новий сучасний корпус реабілітації: це 7 поверхів із  найсучаснішим обладнанням для відновлення. Щороку отримувати допомогу тут зможуть 10 тисяч українців.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/.

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news