logo
24/04
23/04
2 ...

Україні вистачить газу власного видобутку, щоб пройти наступний опалювальний сезон – Чернишов

29-05-2023 20:54507

Україні вистачить газу власного видобутку, щоб пройти наступний опалювальний сезон – Чернишов
Фото: РБК-Україна

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов вважає, що Україна зможе пройти наступний опалювальний сезон 2023-2024 без імпорту газу.

Про це Олексій Чернишов розповів в інтерв'ю для NV, повідомляє пресслужба Нафтогазу.

«Лише з початку 2023 року Укргазвидобування ввело в експлуатацію сім свердловин із високим рівнем видобутку газу – понад 100 тис. куб. м на добу. Шість із них нові, після буріння. А ще одна – отримала друге життя внаслідок проведеного капітального ремонту. Сумарно ці свердловини дають Україні близько 1,5 млн куб. м газу на добу», - розповів Олексій Чернишов.

За його словами, нині «Нафтогаз України» працює над тим, аби газу власного видобутку вистачило для успішного проходження наступного опалювального сезону.

« У 2023-му плануємо видобути 13,5 млрд куб. м газу. Також маємо певні очікування від приватних видобувників. Цього року українського газу буде достатньо, аби пройти опалювальний сезон 2023-2024 без імпорту», - зазначив Олексій Чернишов.

Втім за його словами, існують значні ризики через війну в Україні. Тому «Нафтогаз», долучився до платформи спільних закупівель газу Aggregate EU. «Тобто якщо при негативному розвитку подій палива не вистачатиме, ми зможемо оперативно замовити потрібні нам обсяги», - додав Олексій Чернишов.

Очільник «Нафтогазу» наголосив, що Україна посідає друге місце в Європі за підтвердженими запасами газу, тож держава має почати використовувати цей потенціал.

«Російські енергоресурси зруйнували мир у Європі. Українські – здатні повернути безпеку на континент. Ми можемо стати «павербанком» об’єднаної Європи й вже зараз активно працюємо над цим. І тут для України є дві ролі.

Перша – це експорт нашого газу. Ми маємо амбіцію стати одним  із головних постачальників енергії для континенту після війни. Я вважаю, що до 2027 року ми цілком здатні наростити газовидобування настільки, щоб не лише покрити власні потреби, а й бути значним експортером в ЄС. Російського газу там не має бути взагалі. Захід скорочує споживання традиційної енергії, переходить на альтернативну.

Друга роль – це зберігання газу в наших ПСГ. У нас вони найбільші в Європі – понад 31 млрд куб. м. Партнерам ми готові надати близько 10 млрд куб. м», - розповів Олексій Чернишов.

Очільник «Нафтогазу» зазначив, що зберігати газ в Україні цілком безпечно, адже  газосховища розташовані на глибині від 400 м до 2 км. До того ж 80% потужностей зосереджено поблизу західного кордону України, це близько до Європи. Тому підземне зберігання  газу – вигідне для іноземних трейдерів і для українських компаній, які працюють із транскордонним транспортуванням та зберіганням блакитного палива.

Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news