logo
25/04
24/04
2 ...

Добромильська ТГ отримала додаткову допомогу в рамках Програми транскордонного співробітництва

30-05-2023 10:40901

Добромильська ТГ отримала додаткову допомогу в рамках Програми транскордонного співробітництва
Фото: автора

Вчора, 29 травня, у Добромильскій ТГ Самбірського району підбито підсумки додаткового конкурсного набору за Програмою транскордонного співробітництва, (ТКС) 2014-2020. років, в рамках якої  реалізовано проєкт «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща)».

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

З цією метою Добромильску ТГ з діловим візитом відвідали бурмістр гміни Загуж Ернест Новак та депутат ради Сяноцького повіту Єжи Зуба, З польськими партнерами зустрілися  очільник територіальної громади Петро Куляс і заступниця Тетяна Терлецька,  голова Самбірської РВА Іван Ільчишин та його заступник Василь Вісьтак.

Зазначимо, що завдяки спільного проєкту «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща)», в Добромилі побудовано сучасні очисні споруди,  каналізаційну мережу. Відтак місто Добромиль, яке навіть не районного масштабу, чи не єдине в Україні, яке їх має.

Наявність сучасної очисної та каналізаційної мережі дозволяє Добромилю краще  використовувати природну спадщину польсько-українських Карпат для розвитку території, зниження забруднення навколишнього природного середовища, туристичних пропозицій, зміцнення добросусідських відносин.

Початок повномасштабного вторгнення московської орди та окупації України породив нові виклики і форми міжнародної співпраці між давніми партнерами. Через велику війну Добромильська ТГ стала прихистком для 2300 внутрішньо переміщених осіб, які через бойові дії багато чого втратили, у тому числі й житло. Водночас уваги та підтримки потребували українці, які проживають у Польщі, як біженці.

Позаяк виникла необхідність підтримати таку категорію українців. Тому при реалізації проєкту «Природа без кордонів – збереження спільної природної спадщини в громадах Добромиль (Україна) та Загуж (Польща)» партнери Програми транскордонного співробітництва погодили необхідні додаткові заходи та отримали фінансування для їх впровадження з метою підтримки внутрішньо переміщених осіб, підвищення рівня обслуговування місць їхнього переселення.

Загальна сума фінансування реалізації погоджених додаткових заходів становить 146 258,31 євро. За ці кошти  польські партнери придбали і передали Добромильській ТГ 3 дизельні генератори потужністю 30 кВт, 10 генераторів потужністю 4 кВт та 1 генератор потужністю 7 кВт.  Наявність їх забезпечать належні умови проживання переселенцям із зон бойових дій, які проживають у двох комунальних установах міста та у приватному секторі, у разі непередбачуваного відключення електроенергії.

Поза увагою не залишилася лікарня Добромиля, яка забезпечена технічними засобами для стабільного водопостачання.  Окрім цього, вона отримала медичне обладнання,  яке забезпечить належну реабілітацію та відновлення біженців із зони бойових дій після перенесених ними хвороб та стресів.

В рамках додаткового фінансування також придбано комплекти постільної білизни, столові набори, кухонний посуд та шкільні канцтовари для дітей – рюкзаки, зошити, шкільне приладдя. У комплекті допомоги надійшли також медичні сумки, павербанки, ліхтарі, бензопили та інше.

«Реалізація Добромильською ТГ цієї ініціативи, – сказав голова Самбірської районної військової адміністрації Іван Ільчишин, – яскравий приклад і підтвердження ефективної співпраці та партнерства на українсько-польському прикордонні. Це також внесок наших добрих і надійних сусідів у перемогу ЗСУ над рашистами, якої очікують всі країни ЄС, а наша держави прагне єдності з ним».

 

 

 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news.