logo
18/04
17/04
16/04
15/04
12/04
2 ...

Львівський органний зал запрошує на святковий концерт до 90-річчя органа

30-05-2023 12:19884

Львівський органний зал запрошує на святковий концерт до 90-річчя органа

Початок червня – завжди свято для Органного залу, адже в цей час, найбільший концертний інструмент України святкує свій «День народження». Цьогоріч львівському органу виповнюється 90 років, тож 3 та 4 червня маєте нагоду приєднатись до святкування на урочистому концерті. На сцені гратимуть солісти-органісти, братиме участь чоловічий хор «Гомін» та симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії.

Орган було урочисто відкрито 4 червня 1933 року. Його виготовила чесько-австрійська органобудівнича компанія «Gebrüder Rieger». Фірму, що виготовила цей інструмент, започаткував чеський майстр Франц Рігер. За свою історію монументальний інструмент пережив реконструкцію та кілька оновлень і сьогодні тішить своїм звучанням тисячі людей. Наразі орган Львівського органного залу є найбільшим в Україні, він належить до романтичного типу органа з оркестральним характером. Орган має 60 регістрів, 4742 труби, три мануали та педальну клавіатуру.

Урочисті концерти до 90-річчя органа будуть сповнені сюрпризів, адже програма та склад виконавців дозволить по-максимуму розкрити не тільки всю силу звучання органа, але й показати широту та різноманіття стилів музики чи інструментальних складів. У концертах братимуть участь органісти: Надія Величко, Світлана Позднишева, Олена Мацелюх, Ольга Стрілецька, Віталій Дворовий, Дмитро Прокопець. Останні троє є представниками молодого покоління виконавців, що вміло переймають досвід та мають власні концерті програми. Також до дійства доєднається чоловічий хор «Гомін», який нещодавно увійшов до виконавського складу Львівського органного залу та Академічний симфонічний оркестр Луганської обласної філармонії, який на початку повномасштабного вторгнення знайшов прихисток у стінах Органного, та вже добре відомий львівській публіці, завдяки чималій кількості концертної діяльності.

Не обійдеться й без премʼєр. Програма концерту поповниться новим для українського слухача твором відомого європейського композитора Ганса-Андре Штама – Концерту для органу з оркестром, партію органа в якому виконає Світлана Позднишева, а керуватиме оркестром Луганської обласної філармонії дириґент Іван Остапович. Ноти для виконання надані безпосередньо самим автором для виконання в Органному залі.

Відчуйте потужне і неповторне звучання львівського органа 3 та 4 червня на Урочистих концертах у Органному залі.

У разі оголошення повітряної тривоги концерт буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Докладніше про всі події можна дізнатися на сайті Органного залу, а також на сторінках у Facebook та Instagram.

Leopolis.news