logo
20/04
19/04
18/04
2 ...

Правоохоронцям поскаржились на зловживання керівника Нацагентства з акредитації

30-05-2023 17:08567

Правоохоронцям поскаржились на зловживання керівника Нацагентства з акредитації
Фото: focus.ua

Через зловживання очільника Нацагентства з акредитації Сергія Костюка до БЕБ, НАБУ, ДБР, САП надійшла заява про вчинення злочину.

Про це пише «Судово-юридична газета».

Як зазначає видання, після виходу сюжету стосовно відсутності на роботі керівника Нацагентства з акредитації Сергія Костюка та його заступників, до Право ТВ звернулися органи з оцінки відповідності, документи яких лежать у кабінетах НААУ без руху з грудня 2022 року.

Як повідомили органи з оцінки відповідності і як підтвердилося у ході журналістського розслідування, у Нацагентстві штучно затягують розгляд документів, що призводить до створення корупційних ризиків.

Цим питання вже зацікавилися громадські організації, які допомагають фронту.

Крім того, у розпорядженні видання опинилася заява до Бюро економічної безпеки України, Центрального управління НАБУ, ТУ ДБР у місті Києві, САП і Нацполіції про вчинення кримінального правопорушення керівництвом Національної агенції з акредитації України Костюком Сергієм Миколайовичем за ознаками злочинів, передбачених  ч.1 ст. 364 та ст.356 КК України.

Як вказано у заяві, з боку НААУ вбачаються численні порушення порядку і термінів виконання робіт з акредитації.  Дані затримки пов’язані з непогодженням документів НААУ (складу груп, програм, планів, рішень за результатами проведених робіт , атестатів про акредитацію тощо) та договорів на виконання робіт.  

Зазначається, що відповідні порушення розпочалися з моменту, коли у грудні 2022 року  наказом Міністерства економіки України було призначено Сергія Костюка керівником НААУ.

Отже, посадові особи НААУ зловживають своїм службовим становищем та маніпулюють органами з оцінки відповідності.

Згідно ст. 364 КК передбачено відповідальність за порушення цих принципів та обов’язків, які виразилися в зловживанні владою або службовим становищем, тобто, умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам  юридичних осіб.

Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців (ст. 356 КК України).

Leopolis.news