logo
24/04
23/04
2 ...

Понад третина переселенців у Польщі планують повернутися в Україну – опитування

31-05-2023 17:14333

Понад третина переселенців у Польщі планують повернутися в Україну – опитування
Фото: ілюстративне

Якщо порівнювати довоєнних мігрантів та воєнних біженців, то саме серед воєнних біженців набагато більший відсоток тих, хто планує повернутися до України якомога швидше, протягом найближчого року.

 Так, згідно з даними соціологічного дослідження 35% воєнних біженців планують повернутися в Україну вже найближчими місяцями, а 29% – планують залишитися ще мінімум на рік.

Таку інформацію під час презентації дослідження в Медіацентрі Україна – Укрінформ оприлюднив Марцін Колодзейчик, директор департаменту міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL.

«Натомість відсоток тих, хто не планує залишитися в Польщі і не планує повернутися до України, а поїхати деінде – становить 4%. Це також впливає на кількість охочих отримати в Польщі статус тимчасового або постійного проживання чи резидента. Відсоток охочих так зробити серед воєнних біженців набагато менший», – зазначив він.

Згідно з даними дослідження, серед воєнних біженців 29% не планують подавати документи на отримання статусу тимчасового або постійного проживання чи резидента. 

Марцін Колодзейчик зауважив, серед воєнних біженців також нижчий відсоток охочих отримати польське громадянство.

«І також це звісно впливає на кількість охочих отримати польське громадянство, і серед воєнних біженців цей відсоток набагато менший. І також збільшується відсоток, хто говорить «скоріше ні» – 26% або «однозначно ні» – 18% стосовно одержання польського громадянства», – додав він.

Водночас Марцін Колодзейчик  наголосив, що одержання польського паспорта має попит серед громадян України.

«Що цікаво – серед тих, хто бажає отримати польський паспорт, – 15%, а тих, хто планує залишитися в Польщі – 10%. Що означає, що серед тих, хто планує і прагне одержати польське громадянство, є люди, які хочуть його отримати, аби просто воно було».

Згідно з загальними даними дослідження, 62% опитаних українців, які перебувають у Польщі, планують повернутися в Україну в ближчій чи довшій часовій перспективі. 50% респондентів мають намір звернутися по дозвіл на тимчасове чи постійне перебування у Польщі.

Варто зазначити, що соціологічне дослідження «Громадяни України в Польщі та на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи» –  є першим  дослідженням, яке виявляє настрої та наміри біженців з України до Польщі (тих, хто прибув після 24 лютого 2022 року), а також мігрантів з України, які прибули до Польщі до повномасштабного вторгнення. 

Опитування серед довоєнних мігрантів та воєнних біженців з України, які проживають у Польщі, відбулося 4–13 березня 2023 року методом безпосередніх інтерв’ю face-to-face.

Інтерв’ю проводилось українською мовою на вибірці з 500 повнолітніх громадян України, які зараз перебувають у Польщі, у тому числі: 300 – довоєнні мігранти з України, які прибули до Польщі до 24 лютого 2022 року, та 200 – воєнні біженці з України, які прибули до Польщі після 24 лютого 2022 року.

 

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news