logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

ВРП призначила нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів

01-06-2023 19:401193

ВРП призначила нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів
Фото: hcj.gov.ua

Сьогодні Вища рада правосуддя призначила повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та розблокувала роботу ключового органу з формування суддівського корпусу.

Це дозволить проводити добір суддів на понад дві тисячі вакантних посад, а також завершити кваліфікаційне оцінювання суддів, інформує пресслужба ВРП.

Як зазначається, формування ВККС є однією з головних цілей, визначених Президентом України у Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки. Адже від цього рішення залежить збереження Україною статусу країни кандидата на вступ до ЄС та успіх подальших перемовин щодо повноправного членства України в Європейському Союзі.

«Відновлення роботи ВККС – значний крок для відновлення довіри наших громадян до суддівської гілки влади. Ми всі розуміємо, що без доступу до правосуддя неможливій сталий і демократичний розвиток держави.  Перед оновленим складом ВККС стоїть багато викликів, які необхідно вирішувати» - зауважив голова ВРП Григорій Усик.

Повноваження попереднього складу ВККСУ були припинені з 16 жовтня 2019 року у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

За результатами проведених співбесід з рекомендованими Конкурсною комісією з добору кандидатів на посади членів ВККСУ 32 кандидатами на зайняття посади члена ВККСУ ВРП призначила 16 членів Комісії.

8 з них призначено з числа суддів та суддів у відставці.

Усвідомлюючи значення питання призначення членів ВККСУ для суспільства, судової гілки влади та довіри до ВРП, голосування за кожного кандидата здійснювалося відкрито – шляхом підняття руки, відповідно до затверджених напередодні змін до Регламенту ВРП. Волевиявлення члена ВРП також зафіксовано в протоколі відомостей голосування.

«Будь-яка реформа, яка потребує корінних змін це тривалий процес, її результати можуть бути непомітними відразу, а проявитися лише згодом. ВРП має показувати приклад. І якщо навіть із маленьких наших кроків почне зростати відсоток довіри, це буде позитив, який можна продовжити та закріпити», – зазначив Григорій Усик.

 Голова ВРП дав брифінг після засідання:

Leopolis.news