logo
28/03
2 ...

Етичний кодекс українського журналіста потребує осучаснення – учасники дискусії у Львівському центрі журналістської солідарності

03-06-2023 11:15399

Етичний кодекс українського журналіста потребує осучаснення – учасники дискусії у Львівському центрі журналістської солідарності
Фото: nsju.org

Журналісти, блогери, науковці у Львівському центрі журналістської солідарності НСЖУ говорили про журналістську етику в умовах сьогодення і впливи війни на роботу редакцій та працівників медіа під час дискусії, що відбулася 31 травня.

Про це повідомляє інформаційна служба НСЖУ.

Чи можна бути об’єктивним до ворога? Що нині означає теза про «служіння владі», навколо якої гуртуються всі громадяни, і яка змогла організувати достойну оборону країни від російських окупантів? Як бути з правом на інформацію і її розповсюдження, коли в державі на час війни узаконеними є елементи цензури? Де межа між журналістикою та пропагандою? Як висвітлювати сцени насильств, страждань, які щоденно присутні сьогодні у житті українців? Ці та інші питання піднімали колеги під час розмови.

Відомий український дослідник у сфері комунікативістики, стосунків мас-медій та влади, доктор філологічних наук, професор Юрій Фінклер детально проаналізував пункти Етичного кодексу українського журналіста, навів приклади міжнародних стандартів у галузі журналістики. Зокрема, значна частина з них нині втратили свою актуальність. Поняття об’єктивності, правдивості, право журналістів на суб’єктивну думку і власну позицію, редакційні політики, кореляція між нормами та стандартами, поява блогерів та т.зв. вільних журналістів вимагають серйозного осучаснення етичних засад професійної діяльності працівників медіа.

Професор Фінклер розпочав свій виступ дещо провокаційно, чим викликав гарячу дискусію серед учасників зустрічі.

«Світ сьогодні відкритий і максимально безвідповідальний. В тих же США, інфлюєнсери, які мають більше 5 млн підписників, визнані такими, що становлять потенційну загрозу національній безпеці країни. І в наш час багато медіа пішли шляхом блогерів. Колись було багато проєктів та фондів, які навчали студентів засадам професійної етики. Однак сьогодні у цілому світі інша тенденція», – підкреслила блогер, журналіст Світлана Хитрова.

«Під час війни не може бути табу на висвітлення звірств російських окупантів. Людьми керує любов і ненависть. А сьогодні Етичний кодекс українського журналіста не корелюється з реаліями воєнного часу»,, – сказав Головний редактор журналу і сайту «Дух волі», член НСЖУ Ростислав Новоженець, наголошуючи, що «етику не можна підмінювати цензурою».

У дискусії також взяли участь блогери і журналісти Роман Андрусяк, Віктор Палас, Віктор Візний, Роман Гунда, редактор журналу «Наша спадщина» – Андрій Левик, заступник голови Львівської обласної організації НСЖУ Петро Цеголко, керівник пресслужби Львівського регіонального відділення ФДМУ Анна Гнатів та інші.

Етичний кодекс українського журналіста вимагає змін –  такого висновку дійшли учасники дискусії.

З огляду на війну багато його позицій не дають можливості ефективно здійснювати професійну журналістську діяльність і відповідати реаліям нинішньої доби. Практично усі виступаючі підтримали позицію Юрія Фінклера про те, що Етичний кодекс українського журналіста потребує серйозного оновлення і осучаснення.

Також учасники зустрічі запропонували, щоб Національна спілка також зініціювала з цього приводу дискусію і створила відповідну робочу групу.

Нагадаємо, Центри журналістської солідарності – це ініціатива Національної спілки журналістів України, що реалізується за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, а також ЮНЕСКО. Вона покликана допомагати представникам медіа, що працюють в Україні під час війни. Центри діють у Києві, Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Запоріжжі, Дніпрі та надають журналістам організаційну, технічну, юридичну, психологічну й інші види допомоги.

Контакти Центру журналістської солідарності у Львові – 067 370 04 40 (Андрій Болкун, координатор Львівського центру), адреса: вул. Соломії Крушельницької, 5.

Про ЮНЕСКО. ЮНЕСКО є спеціалізованою установою ООН з питань освіти, науки і культури. Вона робить внесок у мир та безпеку, сприяючи міжнародній співпраці в освіті, науці, культурі, комунікації та інформації. ЮНЕСКО сприяє обміну знаннями та вільному потоку ідей для прискорення взаєморозуміння. Вона є координатором Плану дій ООН щодо безпеки журналістів і проблеми безкарності, який спрямований на створення вільного та безпечного середовища для журналістів і працівників ЗМІ, зміцнюючи таким чином мир, демократію та сталий розвиток у всьому світі. ЮНЕСКО тісно співпрацює зі своїми партнерськими організаціями в Україні для надання підтримки журналістам на місцях.

Використані терміни та подання матеріалу в цій публікації не є висловленням будь-якої думки з боку ЮНЕСКО щодо правового статусу будь-якої країни, території, міста чи району або їхніх органів влади, так само як і ліній розмежування й кордонів.

Автор несе відповідальність за вибір і представлення фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені в ній думки, які не обов’язково відповідають позиції ЮНЕСКО та не покладають зобов’язань на Організацію.

 

 

Leopolis.news