logo
20/04
19/04
2 ...

У Львові нейрохірурги видалили 15-річній дівчинці жирову пухлину у спинному мозку

05-06-2023 17:25694

У Львові нейрохірурги видалили 15-річній дівчинці жирову пухлину у спинному мозку
Фото: Львівської міськради

Нейрохірурги лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова видалили 15-річній дівчинці жирову пухлину у спинному мозку. Через неї в дитини боліла спина, вона мала слабкість у ногах та нетримання сечі.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Дівчинка Роза – з Чернівців. Змалечку дитина хворіла на хронічний цистит та часто перебувала в лікарнях. Два роки тому під час УЗД спеціалісти помітили, що в дівчинки виводиться не вся сеча – є залишки. А кілька місяців тому в Рози роздувся і сильно заболів живіт. Виявилося, що її сечовий міхур переповнений – в ньому було більше літра рідини. Дитину шпиталізували до чернівецької лікарні.

При обстеженні лікарі виявили вроджену ваду розвитку – спінальну ліпому. Це доброякісне утворення з клітин жирової тканини. Воно легко рухається при дотику та, зазвичай, безболісне. У дітей спінальна ліпома трапляється досить рідко – лише в 1 малюка на 7-8 тисяч новонароджених. Роза теж мала ліпому від народження. Утворення росло разом із нею. Воно розташувалось у попереково-крижовому відділі хребта, приросло до спинного мозку та спричинило його натяг, через що дитина перестала відчувати коли хоче в туалет. З’явилось нетримання сечі, сильні болі у спині та слабкість у ногах.

З діагнозом спінальна ліпома Розу доправили до Львова, у лікарню святого Миколая. Оскільки стан дівчинки погіршувався, нейрохірурги вирішили негайно оперувати. Під час втручання лікарі видалили жирову тканину, яка спричиняла натяг спинного мозку і притискала важливі нервові елементи.

Лікарі спрацювали ювелірно, а результат був миттєвим. Уже наступного дня після операції дівчинка знову почала відчувати потребу в сечовипусканні.

Зараз Роза почувається добре. Біль зник, а ноги зміцніли. Тепер дівчина приходитиме до лікарів лише раз на рік – на контрольну МРТ та огляд.

Медики нагадують, що першими проявами спінальної ліпоми в дітей є невеликі підшкірні припухлості в попереково-крижовій ділянці, плями на спині, додаткове оволосіння по лінії хребта. Ця недуга часто призводить до викривлення хребта, спричиняє біль та слабкість у кінцівках. Виявити доброякісну жирову пухлину можна за допомоги МРТ.



 

 Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news