logo
25/04
24/04
23/04
2 ...

Проїзд на трьох міських маршрутах у Львові уже можна оплатити безготівково

05-06-2023 20:04504

Проїзд на трьох міських маршрутах у Львові уже можна оплатити безготівково

Сьогодні, 5 червня, на трьох автобусних маршрутах у Львові запрацювала безготівкова оплата. Відтак, пасажири автобусів №№1А, 3А та 10 зможуть обрати для себе зручний спосіб оплати за проїзд: або банківською картою чи телефоном з NFC, або звично – готівкою.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

На етапі тестування тариф за проїзд залишається на рівні 15 грн – при всіх способах оплати. Тестуватимуть систему орієнтовно місяць – до 30 червня. Після цього безготівкову оплату впроваджуватимуть і на інших маршрутах. На період тестування на лініях працюватимуть контролери. На цьому етапі вони не штрафуватимуть пасажирів, а проводитимуть роз'яснювальну роботу. Про це сьогодні розповіли під час брифінгу.

Відтак, щоб здійснити оплату безготівково,  пасажиру необхідно прикласти банківську картку чи пристрій з підтримкою ApplePay\GooglePay до валідатора та зачекати одинарного звукового сигналу і зеленої відмітки на валідаторі. Банківська карта обов’язково повинна бути чіпована.

Важливо: інформація про списання коштів за поїздку може приходити не миттєво, а впродовж 1-2 днів Тому що система електронного квитка побудована на основі відкладеної авторизації для швидкості посадки у транспорт. «Відповідно, списання коштів відбувається у залежності від правил платіжної системи, банку тощо. В тому числі, списання може відбуватись після поповнення рахунку у випадку, коли на потрібний момент на рахунку пасажира було недостатньо коштів. Якщо Ви побачили зелену галочку та одинарний звуковий сигнал – не турбуйтесь, гроші з Вашого рахунку будуть списані пізніше, а контролер перевіряє факт валідації у цьому транспортному засобі», - пояснили у ЛКП «Львівавтодор».

Для здійснення контролю безготівкової оплати інспектори ЛКП «Львівавтодор» використовують переносні зчитувальні пристрої. До цього терміналу пасажир має прикласти той засіб, що був використаний для оплати проїзду.

Якщо пасажир випадково завалідував карту повторно в межах кінцевих зупинок, то це не призведе до стягнення додаткових коштів. При першій валідації на екрані валідатора відображається напис «Вхід зареєстровано». А при повторній валідації – «Вхід вже зареєстровано».

Оплатити готівкою у водія можна виключно під час зупинки транспортного засобу. Вся готівка обліковується і відображається в автоматизованій системі оплати проїзду. 

Відповідно, водій має видати пасажиру разовий паперовий квиток. Такий квиток не потребує валідації. Через QR-код, що на квитку, контролер здійснює перевірку. Квиток потрібно зберігати впродовж усієї поїздки, він може бути виданий на одного чи декількох пасажирів.

Усі пасажири пільгових категорій, які мають персоналізовані картки ЛеоКарт, обов’язково повинні здійснити валідацію проїзду, зайшовши у транспортний засіб. Пільгова картка, що не була завалідована при вході, не дає права на безоплатний проїзд.

«Тестування і перехід на безготівкову оплату – це новий етап у роботі міського транспорту. Тут є відповідальність і пасажира, і контролера, і водія. Аби система працювала бездоганно, пасажири мають бути свідомі: валідуватися, а контролери і водії – якісно виконувати свою роботу. 

Цей етап – дуже важливий: ми маємо побачити як працює система, як відбувається валідація, як працюють водії. І, якщо будуть виникати недоліки, - щоб ми їх оперативно усунули до повноцінного запуску.

Важливо, що і при оплаті у водія готівкові кошти теж обліковуються і відображаються в системі АСОП»,- зазначила заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Як пояснив директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило, перед тим, як запровадити безготівковий розрахунок на усіх автобусних маршрутах, важливо відтестувати рух коштів. Адже збереження персональних даних пасажирів та безпека фінансових операцій є надважливими.

«Зараз ми не долучаємо додаткові сервіси оплати, які передбачені в проєкті.  Ми запускаємо найпростішу форму безготівкового розрахунку. За цей місяць нам важливо зрозуміти, наскільки здійснюється вся ця операція, наскільки водії, контролери, пасажири можуть якісно супроводжувати цей процес.

Як тільки ми завершимо усі тестування і побачимо, що операції відбуваються якісно, швидко та безпечно, то впроваджуватимемо безготівкову оплату в усьому транспорті міста. Попередньо ми планували зробити це впродовж цього літа», - розповів Олег Забарило.

Впродовж усього тестового періоду безготівкової оплати проїзду на лінії маршрутів №№ 1А, 3А та 10 працюватиме контроль ЛКП «Львівавтодор». На період тестування контролери НЕ виписуватимуть штрафний квиток пасажиру, а здійснюватимуть виключно просвітницьку діяльність. «Щоденно на кожному з цих маршрутів зранку до вечора працюватимуть групи контролерів. Зараз вони допомагатимуть людям завалідуватися,  купити квиток у водія чи оплатити через карту. На цьому етапі маємо навчити вже всіх пасажирів користуватися валідаторами, аби вони почували себе у транспорті комфортно», - розповів керівник ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

На час тестування студентські ЛеоКарт в автобусах не діятимуть.

Микола Власюк додав, що з липня розпочнуть реалізовувати платні транспортні картки ЛеоКарт. Продаватимуть їх у кіосках «Торгпреса» та через термінали «EasyPay». У місті буде щонайменше 108 пунктів із продажу таких карток.

З будь-яких питань щодо алгоритму оплати проїзду новим способом пасажири можуть звертатися до контролерів, або на гарячу лінію міста за номером 15-80 чи 0800 – 303 – 007.

Leopolis.news