logo
16/04
15/04
2 ...

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС

06-06-2023 12:09382

СБУ  відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС
Фото: t.me/ermaka2022

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС.

Про це повідомляє СБУ.

 Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ст. 441 (екоцид).

«Підірвавши греблю Каховської ГЕС, російська федерація остаточно довела, що є загрозою для всього цивілізованого світу. Адже лише справжня держава-терорист може влаштувати техногенну й екологічну катастрофу такого рівня. І вона обов’язково за це відповість – і на полі бою, і в міжнародних судах. Наше завдання – притягнути до відповідальності не лише верхівку путінського режиму, але й рядових виконавців злочинів», - наголосив Голова СБУ Василь Малюк.

Наразі слідчі Служби безпеки разом із співробітниками Міністерства внутрішніх справ та Офісу Генерального прокурора проводять першочергові слідчі та процесуальні дії в Херсонській області.

Окремо СБУ спільно з представниками Міністерства енергетики і Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів встановлюють детальні обставини підриву греблі ворогом.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення рф слідчі СБУ саме за фактами порушення рф законів та звичаїв війни відкрили понад 40 тис. кримінальних проваджень.

Як писав Leopolis.news, рух «Атеш» дізнався, хто підірвав Каховську ГЕС – це зробив 1 батальйон 205 мотострілецької бригади з міста Будьоннівськ Ставропольського краю.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини опинилися у критичній зоні.

 Підрозділи Національної поліції та ДСНС у Херсонської області готують евакуацію цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

Як запевнили в Енергоатомі, підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, та поки ситуація контрольована.

 Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

Підготувала Анастасія Андрійчук Leopolis.news