logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

Львів’ян запрошують на лекції до 100-літнього ювілею Мистецької школи Олекси Новаківського

06-06-2023 19:37939

Львів’ян запрошують на лекції до 100-літнього ювілею Мистецької школи Олекси Новаківського
Фото: У школі Олекси Новаківського (нині Художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського) здобував ази великого мистецтва М. Кміт. Фото з сайту https://wikimedia.org

11 та 25 червня 2023, о 15.00 у Художньо-меморіальному музеї Олекси Новаківського – творчій майстерні художника і педагога (вул. Листопадового Чину, 11; навпроти Собору Св. Юра) відбудуться лекції.

Про це повідомляють «Фотографії старогоЛьвова».

У березні цього року відзначаємо століття від постання у Львові Мистецької школи Олекси Новаківського – першого в Західній Україні художнього навчального закладу з виразно українською спрямованістю. Своєю появою школа завдячувала генієві та подвижницькій праці двох великих українців – митрополита Галицького Андрея Шептицького й самобутнього митця Олекси Новаківського.

Лекція рисунку в Мистецькій школі Олекси Новаківського. Зліва направо: О. Плешкан, С. Гординський, Ждан і Ярослав (сини О. Новаківського), О. Новаківський, М. Мороз, Г. Смольський. Фото 1927 р.

Для слухачів пропонуються теми:

  • 11 червня –  «Мистецька школа О. Новаківського – осередок культурного життя Західної України міжвоєнної доби»;
  • 25 червня –  «Мистецька школа Олекси Новаківського: викладачі, учні і меценати»

Мистецька школа О. Новаківського увійшла в історію, як один із найбільш успішних проєктів, що пов’язані з іменем владики Андрея. Наслідком її створення стало не лишень пожвавлення культурного життя на західноукраїнських теренах, але й виховання нової ґенерації творчих особистостей, котрі змогли вивести національне мистецтво на нові обрії та фактично розповісти про Україну і українців світові.

Олекса Новаківський з учнями під час другої поїздки до Космача. Присіли зліва направо: Антін Давидович, Ольга Козакевич, Левко Янушевич, Василь Дядинюк, Святослав Гординський. Сидять зліва направо: Михайло Мороз, Володимир Іванюх, Роман Чорній, Стефанія Рудакевич, Григорій Смольський, Дмитро Дунаєвський. Спереду прилягли: О. Новаківський із синами. Присілок Дощаний, 1926 рік

Упродовж десятиліття (1923 – 1935) школа Новаківського не лишень перетворилась на «школу життя» для талановитої молоді з різник куточків Західної України, а й згуртувала довкола себе немало помітних представників українського середовища Галичини – від відомих громадських і культурних діячів до звичайних поціновувачів прекрасного.

Практичні заняття учнів Школи відбувались у творчій майстерні О. Новаківського. У цих стінах професор навчав своїх молодих послідовників, прищеплював любов до рідної культури. Нині тут – експозиція Художньо-меморіального музею О. Новаківського, що є відділом Національного музею у Львові ім. Андрея Шептиицького.

На виставці Мистецької школи Олекси Новаківського в Тернополі. Сидить: О. Новаківський. Стоять (зліва направо): М. Мороз, А. Малюца, Г. Смольський. Фото 1933 р.

Під час лекцій, відвідувачі матимуть нагоду ознайомитися з історією унікального на той час для Галичини художнього вищого навчального закладу та обставинами, які спричинилися до його появи. Також дізнатися про найвідоміших викладачів й учнів, інших яскравих постатей, що обули пов’язані зі школою Новаківського, її приятелів й меценатів. Окрім того, пізнати внесок установи в українське культурно-мистецьке життя Галичини.

Лекції розраховані на тих, хто цікавиться історією українського мистецтва й історією України першої третини ХХ століття. Читатиме лекцію молодший науковий працівник Художньо-меморіального музею Олекси Новаківського – Олександр Шейко.

Вартість участі у заході – 50 грн.

Leopolis.news