logo
29/03
28/03
2 ...

Україна ініціювала термінове скликання Радбезу ООН через підрив Каховської ГЕС

06-06-2023 13:47641

Україна ініціювала термінове скликання Радбезу ООН через підрив Каховської ГЕС
Фото: з відкритих джерел

Міністерство закордонних справ України виступило із заявою щодо терористичного акту росії на Каховській ГЕС і ініціює низку заходів, зокрема, скликання Україною термінового засідання Ради Безпеки ООН.

За підсумками засідання РНБО зранку 6 червня був погоджений запропонований міністром закордонних справ Дмитром Кулебою перелік дій МЗС України в контексті реагування, який, зокрема, включає скликання Україною термінового засідання Ради Безпеки ООН та винесення питання російського теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, а також задіяння Механізму цивільного захисту Європейського Союзу.

«Розглядаємо підрив дамби Каховської ГЕС з боку РФ як терористичний акт проти української критичної інфраструктури, який має на меті завдати максимально велику кількість жертв та руйнувань. Теракт на Каховській ГЕС раніше жваво обговорювався на рівні окупаційних сил в Херсонській області та пропагандистів на російському телебаченні, що свідчить про його попереднє планування.

Підрив дамби Каховської ГЕС — техногенний та екологічний тероризм, найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття, черговий прояв геноциду Росії проти українців. Це є відповіддю Кремля країнам, які закликають до мирних перемовин із РФ.

Через зниження рівня води в Каховському водосховищі може виникнути небезпека інциденту на іншому об’єкті критичної інфраструктури, який окупувала Росія — Запорізькій АЕС», – йдеться у заяві МЗС.

МЗС закликає міжнародну спільноту рішуче засудити російський теракт на Каховській ГЕС.

«Техногенний злочин РФ підтверджує високу актуальність Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Закликаємо міжнародних партнерів якнайшвидше приєднатися до її втілення, зокрема пунктів щодо протидії екоциду, ядерної та енергетичної безпеки.

Росія матиме відшкодувати всі наслідки свого злочину: як для людей, так і для інфраструктури та навколишнього середовища», – йдеться у заяві.

МЗС також звертається до країн Групи Семи та ЄС невідкладно розглянути накладення на РФ нових далекосяжних санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію та атомну галузь.

Як повідомляли, сьогодні уночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. За даними ЗМІ, крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО у зв'язку з цим.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС у Херсонської області готують евакуацію цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

Як запевнили в Енергоатомі, підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, та поки ситуація контрольована.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо.

Рух «Атеш» дізнався, хто підірвав Каховську ГЕС – це зробив 1 батальйон 205 мотострілецької бригади з міста Будьоннівськ Ставропольського краю.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини опинилися у критичній зоні.

Держкомісія ТЕБ та НС ухвалила термінові рішення.

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news