Виведення монет, увімкнені фари та призов: що чекає на українців у жовтні

http://leopolis.news/post/8694/vyvedennya-monet-uvimkneni-fary-ta-pryzov-shcho-chekae-na-ukranciv-u-jovtni

01/10/2019

Монети починають виводити з обігу

З 1 жовтня монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні. З цієї дати їх не будуть приймати під час розрахунків за товари та послуги.

Копійки можна буде безкоштовно обміняти на монети і банкноти інших номіналів протягом наступних трьох років: до 30 вересня 2020 року – в усіх банках, а до 30 вересня 2022 року в відділеннях Нацбанку, Ощадбанку, ПриватБанку і «Райффайзенбанку Аваль».

«Крім того, почнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 і 5 копійок, 25 копійок поки залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розплачуватися. Але ті монети, які потраплять в банки, не будуть повертатися в оборот, і поступово їх буде ставати все менше», – повідомили в Нацбанку.

Кабмін хоче заборонити паперовий документообіг у держорганах

Кабінет міністрів планує заборонити паперовий документообіг у державних органах влади з 1 жовтня. Про це сказав прем’єр Олексій Гончарук під час зустрічі Президента Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, уряду і правоохоронних органів в Офісі Президента.

«З 1 жовтня ми плануємо повністю відмовитися від паперового обігу. Ми плануємо заборонити використання і обмін між державними органами папірцями. Це дуже амбітна задача, яка стоїть перед міністром Кабінету міністрів (Дмитром Дубілетом — ред.)», – сказав Гончарук.

Прем’єр відзначив, що уряд до кінця місяця публічно представить програму і список великих національних проєктів, які мають зацікавити інвесторів та суспільство.

Субсидії виплачуватимуть «живими» грошима

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 1 жовтня субсидії пільговим категоріям населення виплачуватимуться у готівковій формі. Тобто у квитанціях на оплату комунальних послуг знижка врахована не буде.

Відтак, після розрахунків за комунальні послуги, споживачі, які економлять, зможуть використати залишкові кошти на власні потреби.

Як відомо, 14 серпня уряд ухвалив рішення про зміну порядку виплати субсидій. Тепер одержувач субсидії може самостійно вибрати банк, в якому йому зручно отримувати виплати. Інформацію про платіжні реквізити пенсіонерів Пенсійний фонд передасть автоматично. Такі пільговики зможуть отримувати субсидії разом з пенсіями.

Пільговикам непенсійного віку, які не мають рахунків в «Ощадбанку», потрібно звернутись із заявою до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня, додавши до неї виплатні реквізити (установи банку) або номер поштового відділення, де зручно отримувати кошти.

При собі необхідно мати оригінали таких документів:

 -  паспорт пільговика та членів сім’ї пільговика (на яких розповсюджуються пільги з оплати житлово-комунальних послуг), включно з дітьми, яким виповнилось 14 років;

 -  свідоцтва про народження дітей (віком до 14 років);

 -  реєстраційний номер платника податків пільговика та членів сім’ї пільговика;

 -  посвідчення, що дає право на пільги;

 - квитанції з оплати житлово-комунальних послуг за останній місяць по всім послугам;

 -  інформація про мобільний телефон пільговика.

Зміняться реквізити для оплати податків

У Державній податковій службі нагадали, що з 1 жовтня зміняться реквізити для оплати податків. Пов'язано це з переходом на IBAN (міжнародний стандарт банківських рахунків).

Міжнародний номер банківського рахунка IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616 почали впроваджувати з 5 серпня в Україні. Зазначено, що старі номери рахунків клієнтів українські банки повинні змінювати на IBAN зі збереженням чинного номера аналітичного обліку.

У період з 5 серпня по 31 жовтня грошові перекази можна проводити або з використанням IBAN, або з використанням старих реквізитів. Але з 1 листопада перекази в національній та іноземних валютах, зокрема транскордонні, будуть можливі тільки при використанні IBAN. Номери платіжних карток не змінюються, а картки залишаються робочими.

За стандартом IBAN, номер рахунка складається з 29 букв і цифр, викладених у такій послідовності:

- код України – UA – 2 букви;

- контрольний розряд – 2 цифри;

- код банку – 6 цифр;

- рахунок – довжина номера рахунка не є фіксованою (до 31 жовтня – від 5 до 14 символів, з 1 листопада – від 5 до 19 символів).

Як зазначає прес-служба НБУ, запровадження IBAN дасть змогу гармонізувати український платіжний простір з європейським та сприятиме подальшій запланованій модернізації системи електронних платежів Нацбанку. 

Автомобілі за містом повинні будуть їздити з увімкненими фарами

З 1 жовтня всі автомобілі за містом повинні будуть їздити з увімкненими фарами незалежно від видимості і часу доби. Це правило дорожнього руху буде обов'язковим до 1 травня.

Відповідно до пункту 9.8 Правил дорожнього руху, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а у разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар.

За рух у світлу пору доби без ближнього світла фар поліцейські притягують водіїв до адміністративної відповідальності згідно частини другої статті 122 Кодексу про адміністративні правопорушення. Дана норма передбачає відповідальність у виді штрафу, який становить 425 грн.

Оскаржити в суді такий штраф дуже легко. Справа у тому, що стаття 122 Кодексу передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку. В той же час в більшості постанов поліцейські обвинувачують водіїв за порушення правил користування попереджувальними сигналами під час самого руху. Втім, значно простіше просто вмикати ближнє світло.

Розпочнеться осінній призов 2019

1 жовтня починається призов до української армії і триватиме він до 31 грудня. Усі чоловіки призовного віку, окрім тих, що мають повне звільнення від служби, мають прийти до військкомату та або відправитися до армії, або підтвердити свою неспроможність служити.

Повістки прийдуть чоловікам 20-27 років, які не мають права на відстрочку, без судимості та проблем зі здоров'ям. Раніше до армії брали і 18-річних, однак з 2015 року призовний вік був збільшений. До слова, юнаки 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі, оформивши контракт.

Сплановано призвати на службу 15 200 юнаків. До прикладу, навесні цьогоріч призовників було на три з половиною тисячі більше – 18 752 громадяни України.

Розподіл призовників між відомствами відбудеться так:

— до Збройних Сил України — 9 000 осіб;

— до Національної гвардії України — 4 400 осіб;

— до Державної спеціальної служби транспорту — 800 осіб;

— до Державної прикордонної служби — 1 000 осіб.

Місячник добровільної здачі зброї

У жовтні на Львівщині триватиме місячник добровільної здачі зброї.

Він проводиться з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів, вибухових речовин, а також профілактики злочинів з їх використанням, виявлення та перекриття каналів надходження зброї у кримінальне середовище.

Під час місячника громадяни можуть звернутись в органи внутрішніх справ (у відділи, відділення поліції або безпосередньо до працівників поліції) та здати зброю, спецзасоби, боєприпаси чи вибухові речовини, що зберігались у них неналежним чином – без дозволів, реєстрації тощо.

«Усі мешканці Львова та області, які протягом місячника здадуть незареєстровану зброю та боєприпаси, уникнуть кримінальної відповідальності за її незаконне зберігання. Якщо ж поліцейські самі вилучать таку зброю, власникам доведеться відповідати згідно статті 263 Кримінального кодексу України. Також передбачено, що громадяни, котрі добровільно здадуть мисливську зброю правоохоронцям, зможуть у подальшому легалізувати її, тобто зареєструвати на себе та отримати у користування», – зазначив начальник відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Головного управління Національної поліції у Львівській області Віктор Катерина.

Leopolis.news