logo
24/04
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

ЄС відправить допомогу Україні після руйнування Каховської ГЕС

07-06-2023 16:18698

ЄС відправить допомогу Україні після руйнування Каховської ГЕС

Україна звернулася за допомогою до ЄС для ліквідації наслідків руйнування Каховської ГЕС у Херсонській області.

ЄС застосував Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні. Перші внески зробили Німеччина, Австрія та Литва, пише «Європейська правда».

Німеччина запропонувала 5 000 фільтрів для води та 56 генераторів, Австрія хоче передати 20 цистерн для води і 10 бурових насосів, які вже на шляху до України. Крім того, Литва та Німеччина також запропонували намети, ліжка та ковдри.

«Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації перебуває у прямому контакті з українськими службами з надзвичайних ситуацій, щоб відстежувати точні потреби на місцях, і готовий координувати подальшу допомогу Україні, виходячи з потреб, що виникатимуть», – йдеться у повідомленні.

Як повідомляли, сьогодні уночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. За даними ЗМІ, крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО у зв'язку з цим.

Як запевнили в Енергоатомі, підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, та поки ситуація контрольована.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо.

Рух «Атеш» дізнався, хто підірвав Каховську ГЕС – це зробив 1 батальйон 205 мотострілецької бригади з міста Будьоннівськ Ставропольського краю.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини опинилися у критичній зоні.

Держкомісія ТЕБ та НС ухвалила термінові рішення. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news