logo
29/03
28/03
2 ...

Міни, які дрейфують Херсонщиною, є чутливими до детонації – сапери

08-06-2023 18:38577

Міни, які дрейфують Херсонщиною, є чутливими до детонації – сапери
Фото: ДСНС України

Міністерство оборони України попереджає про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів у зоні підтоплення Каховської ГЕС – у воді переміщуються міни та інші боєприпаси з затоплених окопів російських військових на лівобережжі Дніпра.

Про це Українському Радіо розповіла проєктна менеджерка Асоціації саперів України Ірина Кустовська.

«Перелік того, чим окупанти мінували територію — все, що ми тільки можемо уявити. Херсонська область сильно постраждала від фантазії наших ворогів, і там можна знайти практично всі відомі боєприпаси й вибухонебезпечні предмети. Небезпечними можуть бути не тільки міни, а й боєприпаси, патрони, снаряди, гранати, набої — все, що лежало в затоплених окопах на Лівобережжі. Ми не знаємо, як саме воно тепер може спрацювати, але розуміємо, певні вибухонебезпечні предмети можуть вибухати навіть через те, що їх переносять великі маси води. Зокрема, ті боєприпаси, які є чутливими, стають ще більш небезпечними», – каже Ірина Кустовська.

За її словами, хоч важкі протитранспортні міни не будуть плавати, а, скоріше, замулюватись, втім вони залишаються небезпечними.

«Їхні деякі технічні характеристики можуть погіршуватися, відтак вони можуть ставати ще більш чутливішими, або спрацювати не так, як планувалося, коли їх розробляли. Тобто не факт, що якщо міна намокла, вона перетворилася просто на шмат вибухівки. Крім того, існують достатньо легкі вибухонебезпечні предмети, які можуть плавати на поверхні», – говорить Кустовська.

Якщо бачите вибухонебезпечний предмет, викликайте ДСНС.

Як повідомляли, 6 червня уночі російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. За даними ЗМІ, крім греблі, російські окупанти підірвали турбіни та генератори Каховської ГЕС.

Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО у зв'язку з цим.

Як запевнили в Енергоатомі, підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, та поки ситуація контрольована.

Каховську ГЕС повністю зруйновано, відновити її неможливо.

Рух «Атеш» дізнався, хто підірвав Каховську ГЕС – це зробив 1 батальйон 205 мотострілецької бригади з міста Будьоннівськ Ставропольського краю.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС близько 16 тисяч людей на правобережжі Херсонщини опинилися у критичній зоні.

Держкомісія ТЕБ та НС ухвалила термінові рішення.

Фандрейзингова платформа UNITED24 запустила збір «Допоможемо рятувальникам», щоб допомогти подолати наслідки підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news