logo
27/04
2 ...

На Золочівщині школярі розпочали свою літні канікули із мандрівки та освоєння навиків туристичної техніки (ФОТО)

10-06-2023 15:303088

На Золочівщині школярі розпочали свою літні канікули із мандрівки та освоєння навиків туристичної техніки (ФОТО)
Фото: автора

У п’ятницю, 9 червня, школярі Паликорівської школи Підкамінської ТГ Золочівського району Львівщини, розпочали свої літні канікули із мандрівки по мальовничих просторах рідного краю та тренувань у навиках з техніки подолання всіляких фізичних перешкод на туристичних шляхах.

Під час мандрівки, що була початковим етапом запланованих на цей день заходів і яку для Паликорівських школярів провели фахівці з рекреації Національного природного парку «Північне Поділля» по території комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи «Триніг», юні мандрівники мали неабияку нагоду ознайомитися із природними, військово-фортифікаційними та геологічними об’єктами, яких чимало упродовж туристичного шляху. Зокрема школярі побували біля водного джерела, що є одним із витоків річки Стир, оглянули залишки військових бліндажів періоду Другої світової, слухали цікаві розповіді про звірят, які водяться  у лісовому масиві природної пам’ятки, та обнімали велетенські дерева – буки-патріархи, яких чимало у цій місцевості. Однак, найбільше юним мандрівникам сподобалися геологічні об’єкти пам’ятки природи «Триніг» – велетенські закам’янілі останці із дна архаїчного Сарматського моря, що, образно кажучи, застигли в цій місцевості у всіляких химерних формах. Серед таких об’єктів найбільше привабливими, за словами школярів, були мегаліти із назвами «Камінь-кат», «Мертва голова», «Триніг», «Лежачий пес» і, звичайно, печера-грот – поховання дохристиянського періоду. Також цього дня школярі-мандрівники побували на закинутій каменоломні радянських часів, де мали нагоду полюбуватися розмаїттям закам’янілих глиб та досхочу посмакувати суниць, що рясно цьогоріч зросли тут, на каменоломні.

У другій половині дня, після смачного обіду, приготовленому на вогнищі, паликорівські школярі взяли участь у тренуваннях щодо набуття навиків техніки з подолання фізичних перешкод на туристичних маршрутах. Відтак, під пильним наглядом інструкторів та наставників з питань туризму й прискіпливими вимогами щодо техніки безпеки, дітвора навчалася переправлятися через сухі яри за допомогою навісної переправи, застосовувати методику безпечного підйому і спуску по крутих схилах, а також пересуватися похилими ділянками по так званому «траверзу».

Як зазначив у коментарях директор Паликорівської школи Андрій Івасюта, такі вельми цікаві, незвичайні заходи для дітей, проведені фахівцями з класичного туризму на лоні автентичної природи рідного краю, викликають у школярів – і це дуже помітно – активну зацікавленість у вивченні історії та культури рідного краю і сприяють палкому бажанню мандрувати його безмежними просторами.

Михайло Шишка, журналіст, спеціально для Leopolis.news