logo
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Розкаявся та просив пробачення: «керівника» Нацполіції Львівщини «поставили» на коліна

01-10-2019 11:103925

Розкаявся та просив пробачення: «керівника» Нацполіції Львівщини «поставили» на коліна
Фото: Leopolis.news

Сьогодні, 1 жовтня, під час акції протесту «Львівщино, вставай!» громадські активісти провели черговий пікет проти нового очільника Головного управління Нацполіції Львівської області Василя Віконського, який 21 вересня на станції «Соснівка» керував розгоном мирної акції протесту.

 

Нагадаємо, резонансні кадри на яких працівники підрозділу спецпризначення, за наказом Віконського, б’ють жінок в обличчя, жбурляють каміння в натовп та погрожують людям вогнепальною зброєю, шокували та обурили Львівщину. Одразу ж вимогу про відставку Віконського підтримав голова Львівської ОДА, Громадська рада при ЛОДА, депутати Львівської облради, депутати Червоноградської міськради, жителі міст Соснівка, Червоноград, Сокаль та інших населених пунктів Львівщини, а також учасники бойових дій. Однак, колишній беркутівець писати добровільно заяву на звільнення відмовився, навіть попри те, що визнав відповідальність за свої накази проти мирних громадян. 

Після тижня марного очікування відповідної реакції від його керівництва, активісти Львівщини організували масштабну акцію протесту та своєрідне дійство. Актор-пікетувальник у ролі очільника обласної поліції став на коліна та відповідав перед громадою. Саме такий фінал театралізованої вистави сьогодні розіграли учасники акції «Львівщино, вставай!». 

Акція розпочалася під стінами Львівської ОДА, після чого протестувальники, з гаслами «Віконський геть зі Львова!» та «Віконського за грати!», організованою колоною попрямували до стін Головного управління Національної поліції Львівської області. Тут біля пам’ятника св. Юрію Змієборцю учасники акції спершу вдягнули на змія портрет Василя Віконського, якого за злочини проти людей поборює св. Юрій, а далі відбулась інсценізація подій у Соснівці 21 вересня. За задумом активістів, усе закінчилась розкаянням очільника Нацполіції Львівщини, під час якого він просив вибачення у людей на колінах. На завершення акції протестувальники передали Віконському валізу з сухарями та вимогою збирати речі і їхати геть зі Львова.

Додамо, що до акції протесту приєднались декілька сотень небайдужих мешканців Львівщини, серед них мешканці шахтарських містечок, громадські активісти та учасники бойових дій.

Нагадаємо, під час сесії Львівської обласної ради Василь Віконський визнав, що зробив кілька помилок під час відтіснення людей із колії в Соснівці. Він сказав, що всі працівники поліції, які працювали в Соснівці на колії 21 вересня без розпізнавальних знаків чи перевищували свої повноваження, будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Відповідаючи на запитання про те, чи готовий Василь Віконський написати рапорт на звільнення після того, як особисто дав наказ про відтіснення людей, він сказав: «Тільки за вказівкою голови Національної поліції. Особисто ні». 

Відео з пікету можна переглянути тут.

Leopolis.news