logo
27/04
2 ...

Гора Діл Стрілківської громади на два дні стане центром туристичних змагань

26-06-2023 10:542554

Гора Діл Стрілківської громади на два дні стане центром туристичних змагань
Фото: із соціальних мереж

Сьогодні, 26 червня, урочище Шпера, що біля підніжжя історичної гори Діл Стрілківської ТГ Самбірського району, стане центром дводенних туристичних змагань «Діл-2023». Вони серед чудової природи Прикарпаття продовжаться ще й завтра.

 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

 

 
 

Відтак у цій лісовій місцині, зазначили у відділі освіти, культури, молоді та спорту Стрілківської ТГ, зберуться завзяті, затяті, енергійні, готові підкорювати гірські вершини, мірятися в туристській вправності юнаки та дівчата.

Нова ініціатива – провести туристичні змагання «Діл-2023» реалізується в межах українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Адже Стрілківська громада здобула право на його впровадження.

Чому локацією для цього заходу обрано гору Діл, що неподалік с. Недільна? Ця вершина історична. В роки минулої війни на ній діяла підстаршинська школа УПА, а в 1943 році її курсанти дали бій чисельній гітлерівській навалі. Полягло немало ворогів, а втрати повстанців склали 43 курсанти. Їх похоронили у братській могилі, яку згодом радянська влада зрівняла із землею, а колгосп розорав площу.

Однак за роки незалежності патріоти колишнього Старосамбірського району відновили могилу повстанців, на ній встановили найвищу в Європі – 43 метри дерев’яну вежу Пам’яті, якій немає аналогів. До неї прокладено туристичний маршрут, тут проводять національно-патріотичні поминальні заходи.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news