logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
2 ...

ВРУ закликала світ запобігти ядерній катастрофі на ЗАЕС

28-06-2023 16:581193

ВРУ закликала світ запобігти ядерній катастрофі на ЗАЕС
Фото: Верховна Рада

Верховна Рада України звернулася до світової спільноти щодо запобігання ядерній катастрофі на Запорізькій атомній електростанції та протидії ядерному шантажу росії.

Відповідний проєкт постанови №9429 підтримали сьогодні 274 парламентарі, повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк.

Звернення парламенту адресоване ООН, Міжнародному агентству з атомної енергії, Європейському Союзу, ОБСЄ, НАТО, Раді Європи та їхніх парламентських асамблей.

Зокрема, Рада закликала світ посилити обмежувальні заходи та санкції до атомної галузі та військово-промислового комплексу РФ.

Також український парламент просить визнати Росію спонсором тероризму і розширити військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні, а також розбудовувати ефективні механізми гарантій миру та безпеки в Європі.

Як зазначено у пояснювальній записці, «дії держави-терориста матимуть катастрофічні наслідки, які будуть відчутними далеко поза межами України, та вплинуть на екологію та добробут громадян Чорноморського регіону та всієї Європи».

Нагадаємо, як заявили у Мінреінтеграції, уже розроблені протоколи спільних дій на випадок підриву росіянами ЗАЕС.

 

Як заявив Президент України Володимир Зеленський, росія розглядає сценарій теракту на Запорізькій АЕС – найбільшій атомній електростанції в Європі. Київ передав ці дані країнам-партнерам.

У МАГАТЕ заявили, що знають про мінування ЗАЕС.

До цього керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що російські війська додатково замінували окуповану Запорізьку АЕС.

22 червня ПАРЄ визнала намір рф підірвати ЗАЕС.

19 червня Президент США Джо Байден назвав реальною загрозу використання росією тактичної ядерної зброї.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news