logo
14/03
11/03
09/03
06/03
05/03
08/02
24/01
23/01
02/01
17/12
14/12
08/12
04/12
2 ...

Трагедія на львівському сміттєзвалищі: судова тяганина триває роками

14-05-2019 16:144284

Трагедія на львівському сміттєзвалищі: судова тяганина триває роками
Фото: dyvys.info

У Галицькому районному суді Львова 13 травня 2019 року не відбулось судове засідання у справі трагедії на львівському сміттєзвалищі через відсутність адвокатів підсудного Юрія Гольця. Кримінальна справа надійшла у Галицький суд ще у лютому 2017 року, проте її й досі не розглянули з різних причин.

 

На розгляді Галицького районного суду перебуває кримінальне провадження стосовно колишнього начальника житлового управління ЛМР Юрія Гольця, якого досудове слідство обвинувачує у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу України. Обвинувачення полягає у тому, що Юрій Голець неналежно виконував  свої службові обов’язки, внаслідок чого 30 травня 2016 року відбувся зсув східного укосу Львівського міського сміттєзвалища, під час якого загинули троє працівників Державної служби надзвичайних ситуацій та еколог ЛКП.

Під час одного зі судових засідань у цій справі представник потерпілих заявив клопотання, в якому просив скерувати обвинувальний акт стосовно Юрія Гольця до Львівського апеляційного суду. Мета такого клопотання – передати матеріали даного кримінального провадження у Жовківський районний суд Львівської області для об’єднання з кримінальним провадженням стосовно трьох колишніх посадовців ЛКП «Збиранка».

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду відмовила представникові потерпілих у його клопотанні та залишила справу Юрія Гольця на розгляді у Галицькому районному суді Львова з наступних підстав: 

Юрій Голець, Богдан Горбаль, Борис Плашенко і Олександр Куприч  обвинувачуються у різних кримінальних провадженнях, вони також мали різні службові повноваження; 

Богдан Горбаль, Борис Плашенко і Олександр Куприч  обвинувачуються в тому, що вони не повідомляли Юрієві Гольцю, як керівникові структурного підрозділу Львівської міської ради, про проблеми у ЛКП «Збиранка», що й призвело до пожежі та загибелі людей;  

Юрій Голець обвинувачується в тому, що він достеменно знав про існуючі проблеми на території сміттєзвалища і без повідомлень посадовців ЛКП «Збиранка», проте допустив бездіяльність і не виконав своїх службових обов'язків, що призвело до трагічних наслідків. 

Отже, у Львівському апеляційному суді дійшли висновку, що  Юрій Голець «учинив суспільно небезпечне діяння за місцем своєї службової діяльності, а саме – за місцем розташування Управління житлового господарства департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради за адресою, що відноситься до територіальної підсудності Галицького районного суду міста Львова». 

Ще однією затримкою судового розгляду кримінальної справи стало клопотання Ярослава Яцишина, захисника Юрія Гольця,  про призначення нової судово-економічної експертизи завданих збитків унаслідок пожежі на сміттєзвалищі. Адвокат наголосив, що в матеріалах справи наявні дві довідки ГУ ДСНС у Львівській області (№58-4/8965 від 27.10.2016 року та №58-4/4754 від 03.06.2016 року) щодо витрат, понесених на ліквідацію надзвичайної ситуації на території ЛКП «Збиранка». Ці довідки протирічать одна одній, адже в них вказані різні суми за одні й ті ж самі витрати. Захисник Юрія Гольця не згідний із загальною сумою збитків, яка становить 1,331,222 гривні.  

Допитана у судовому засіданні експертка пояснила: якщо під час проведення інженерно-технічної експертизи врахувати документи, на які покликається адвокат як на такі, що не були надані експертам під час проведення вищевказаної експертизи, тоді висновки експертів можуть відрізнятись. 

Чим завершилась повторна експертиза наразі невідомо, тому що суддя Наталія Зубачик втратила повноваження і розгляд кримінальної справи перейшов до судді Ірини Волоско. 

У Галицькому суді Львова сподіваються, що Юрій Голець та його адвокати не зловживатимуть конституційним правом підсудного на правову допомогу і в подальшому будуть сумлінного брати участь у судових засіданнях. 

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news