logo
03/05
02/05
01/05
30/04
29/04
26/04
2 ...

Україна подала позов проти Ірану за збиття літака МАУ

05-07-2023 16:291252

Україна подала позов проти Ірану за збиття літака МАУ
Фото: mfa.gov.ua

Україна, а також Канада, Швеція та Сполучене Королівство цього тижня подали до Міжнародного Суду ООН позов проти Ірану за відповідальність щодо незаконного збиття рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Про це йдеться у спільній заяві Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, оприлюдненій на сайті МЗС.

У заяві, зокрема, сказано: «Іран не відповів на нашу вимогу щодо створення арбітражу для вирішення цього спору, надісланого 28 грудня 2022 року. Як наслідок, цього тижня в Гаазі ми спільно подали позов до Міжнародного Суду ООН, тим самим розпочавши провадження проти Ірану у зв’язку з порушенням ним Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 року».

Як зазначається, дії та бездіяльність Ірану щодо збиття літака рейсу PS752 двома ракетами «земля-повітря», запущеними членами Аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, становлять порушення міжнародних правових зобов’язань Ірану, щодо яких він повинен взяти на себе повну відповідальність.

«Іран, серед інших порушень, не вжив усіх можливих заходів, щоб запобігти знищенню літака рейсу PS752 членами його збройних сил. Іран також не зміг провести повне, прозоре та неупереджене досудове розслідування та судовий розгляд відповідно до міжнародних стандартів», – сказано у позові.

Спільний позов до Міжнародного Суду відображає нашу непохитну відданість досягненню прозорості, справедливості та відповідальності для усіх сімей жертв рейсу PS752.

Як відомо, літак МАУ, який прямував до Києва. зазнав катастрофи 8 січня 2020 року після вильоту з аеропорту Тегерана. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

11 січня Іран визнав, що випадково збив літак Boeing-737, який належить українським Міжнародним авіалініям.

Суд в Ірані виніс вироки 10 іранським військовослужбовцям у зв'язку з катастрофою літака авіакомпанії МАУ над Тегераном у 2020 році. Командира ЗРК «Тор М-1», з якого було збито літак, засудили до 13 років позбавлення волі, а дев'ять інших отримали строки від одного до трьох років позбавлення волі.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news