logo
02/05
01/05
2 ...

Вся православна рать: львівські журналісти створили базу нерухомості УПЦ МП

13-07-2023 19:322823

Вся православна рать: львівські журналісти створили базу нерухомості УПЦ МП
Фото: Наші гроші. Львів

Близько половини українців і підтримують повну заборону УПЦ МП, натомість лише менше 7% вважають, що ця церква має діяти без будь-яких обмежень. При цьому майже 60% підтримують позбавлення УПЦ МП майна, яке перебуває у державній чи комунальній власності.

Як пишуть NGL.media, однією з основних проблем у випадку УПЦ МП є те, що такої юридичної особи нема – натомість є окремі парафії, єпархії і так далі, загалом близько 10 тис. юридичних осіб. І з усіма ними треба судитися у випадку заборони їхньої діяльності.

Проте УПЦ МП як сукупність тисяч організацій володіє не лише власним майном, але й державним чи комунальним, переданим в оренду чи користування. Саме це майно порівняно легко можна було б вилучити.

Тому NGL.media разом з YouControl зібрали інформацію про усю нерухомість, зареєстровану на УПЦ МП в Україні. Усі дані взяті з держреєстрів станом на травень 2023 року.

Так, УПЦ МП має нерухомість (якою володіє, або користується) у кожній області України, але найбільше у Закарпатській (313 споруд та 335 ділянок), Донецькій (369 споруд та 235 ділянок), Київській (152 споруди та 398 ділянок), Одеській (330 споруд і 188 ділянок) та Рівненській (250 споруд та 236 ділянок) областях.

Найменше нерухомості в УПЦ МП у Тернопільській (80 споруд і 49 ділянок), Івано-Франківській (19 споруд та 16 ділянок), Львівській (4 споруди і 4 ділянки) областях, а також у Києві (92 споруди і 31 ділянка) та Криму  (99 споруд і 20 ділянок). 

 

Переважна більшість майна, яким користується УПЦ МП належить до комунальної власності − лише у Києві та Київській області переважає приватна власність. 

Спочатку журналісти ми сформували список усіх організацій, у назві яких є слово «православний» (у різних відмінках), включаючи зареєстровані релігійні громади. Після того виокремили організації УПЦ МП, очистивши список від інших православних конфесій і деномінацій.

Додатково порівняли отриманий список з реєстром церков УПЦ від Opendatabot і виявили, що частина громад уже перейшли до Православної церкви України (ПЦУ), проте у реєстрі Opendatabot вони досі вказані як УПЦ.

Процес переходу громад УПЦ під юрисдикцію ПЦУ триває з 2019 року, після отримання томосу про автокефалію ПЦУ, проте набирав обертів після російського вторгнення у 2022 році. Станом на початок липня до ПЦУ перейшли майже 1500 громад УПЦ (13% від загальної кількості), проте не завжди ці зміни належним чином оформлені у держреєстрах. Траплялися і випадки, коли громади заявляли про перехід до ПЦУ, але пізніше відмовлялися від таких намірів, або ж переходили у статус «незалежних».

Журналісти уточнили список діючих громад та організацій УПЦ з урахуванням згаданих вище нюансів і попросили аналітиків YouControl викачати базу даних нерухомого майна (земля і будівлі), зареєстрованого на УПЦ МП. Варто наголосити, що ці дані не враховують майна, зареєстрованого на фізичних осіб, пов’язаних з УПЦ МП

Усе виявлене майно звели у єдину базу даних і нанесли на карту з прив’язкою до конкретних адрес. Навівши курсор на конкретну точку, можна отримати інформацію про наявність і належність цього майна, побачити межі ділянок чи конкретні будівлі. Щоб дізнатись про майно УПЦ МП у певній місцевості (область, район, місто, село) скористайтесь пошуком на карті чи масштабуванням. Важливо розуміти, що майно УПЦ МП в Криму і на окупованій частині Донеччини та Луганщини вказане лише те, що досі зареєстроване за українським законодавством.

Частину майна, особливо у сільській місцевості, ми не змогли нанести на карту, оскільки у реєстрах вони мають старі чи помилкові назви (наприклад, вулиця Леніна), тож точне визначення координат є утрудненим. Тому ми створили ще один пошуковий рядок під картою, скориставшись яким можна отримати таблицю з повним списком майна.

Клікніть, щоб перейти на сайт і дослідити карту

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news