logo
18/04
17/04
16/04
15/04
14/04
13/04
12/04
2 ...

Жіноче здоров’я: на які симптоми варто звернути увагу ®

04-10-2019 16:272519

Жіноче здоров’я: на які симптоми варто звернути увагу ®

Організм жінки гостро реагує на порушення природного балансу, особливо якщо мова йде про серйозний збій. Важливо навчитися розпізнавати тривожні сигнали та своєчасно звертати на них увагу, щоб не допустити розвитку небезпечних захворювань.

 

 

Поява судинних сіточок на ногах

Судинні розширення на нижніх кінцівках — одна з перших ознак варикозної хвороби, до якої жінки схильні більше за чоловіків. При подібних симптомах необхідно якомога швидше звернутися за консультацією до лікаря. Флеболог допоможе усунути судинні зірочки та сіточки, уникнувши розвитку варикозу, збільшення вен і, можливо, навіть операції. Важливо пам'ятати, що при відсутності своєчасного лікування ця хвороба веде до тромбозів і повної інвалідності.

Порушення менструального циклу

Нерегулярні менструації вказують на безліч проблем зі здоров'ям жінки. Часто подібний симптом свідчить про гормональний дисбаланс, проблеми з функціонуванням щитовидної залози, патології статевих органів. Відсутність своєчасного лікування загрожує розвитком небезпечних ускладнень, зокрема безпліддя.

Звертати увагу слід і на кров'янисті виділення, що з'являються в період між менструаціями. Такий симптом має стати приводом для звернення до гінеколога, оскільки вказує на розвиток інфекційних процесів, міоми, поліпів, формування пухлин.

Неправильний прикус

Неправильний прикус призводить до нерівномірного розподілу навантаження на зуби під час жування, потоншення емалі, оголення коренів, розвитку карієсу та інших стоматологічних проблем. Тому брекет система, своєчасно поставлена лікарем-ортодонтом, дозволить запобігти тяжких наслідків у майбутньому.

Виділення з сосків

Якщо жінка не вагітна й не годує малюка грудьми, будь-які виділення з сосків повинні її насторожити. У більшості випадків подібне явище відбувається при підвищенні показників гормону-пролактину, відповідального за вироблення грудного молока.

Також цей, на перший погляд, нешкідливий симптом може свідчити про порушення репродуктивної функції, пухлини (як доброякісного, так і злоякісного характеру), патології щитовидної залози. Тому, помітивши підозрілі виділення з молочних залоз, потрібно обов'язково звернутися до лікаря та здати всі необхідні аналізи.

Приливи

Специфічний стан, що супроводжується несподіваними нападами жару, характерний для настання клімактеричного періоду. Цей симптом вважається цілком природним для жінок старших 47-50 років. Але не варто забувати про можливість ранньої менопаузи — патологічного стану, що вимагає оперативної діагностики та грамотного лікарського втручання.

Ущільнення в грудях

Кожна жінка має регулярно проводити самодіагностику, оглядаючи і перевіряючи свої молочні залози. Будь-які ущільнення в грудях, особливо болючі, привід звернутися за консультацією до лікаря-мамолога. Рак грудей залишається одним із найпоширеніших захворювань, тому важливо своєчасно діагностувати його й почати лікування на ранніх стадіях.

Набряки

Раптова набряклість, припухлість верхніх і нижніх кінцівок, одутлість обличчя — вкрай насторожливі симптоми. Набряки можуть з'являтися в результаті гіпертонічної хвороби, варикозу, цукрового діабету, дисфункції щитовидної залози, ниркових порушень. Визначити точний діагноз і призначити ефективне лікування допоможе комплексне медичне обстеження.

Прислухаючись до свого тіла і звертаючи увагу на його сигнали, жінка збереже свою красу та здоров'я, уникнувши необоротних наслідків.