logo
27/04
2 ...

Львівські каратисти здобули нагороди на Європейських університетських іграх єдиноборств у Хорватії

31-07-2023 17:331841

Львівські каратисти здобули нагороди на Європейських університетських іграх єдиноборств у Хорватії
Фото: Ігор Богдан

Досить гарячим видалось літо-2023  для студентів європейських університетів, які займаються різними видами одноборств.  Столиця Хорватії Загреб приймала в себе ІІ Європейські університетські ігри єдиноборств, що проводились під егідою EUSA (Європейська асоціація університетського спорту).

Цьогоріч у ці мультиспортивні змагання включили чотири найбільш популярних серед студентської молоді види спортивних одноборств: карате, тхеквондо, дзю-до та кік-боксинг. У загальному на EUCC-2023 приїхало біля 1500 спортсменів з 31 країни Європи, які представляли 400 університетів.

У змаганнях з карате прийняло участь 377 атлетів із 28 країн та 183 університетів. Львівський державний університет фізичної культури на цих змаганнях представляли четверо студентів спеціалізації карате кафедри ФБНО: Мосійчук Юрій (МСУ) куміте до 60 кг, Баленко Данило (КМСУ) куміте до 67 кг, Кміть Соломія (МСУ) куміте до 50 кг та командне куміте, Коломійцева Ксенія (КМСУ) куміте вище 68 кг та командне куміте. Слід зазначити, що поїздці на ці змагання передував тривалий та цілеспрямований процес підготовки наших студентів під керівництвом викладачів кафедри ФБНО  ЗТУ Богдана І.О. та Вишневецького С.М., який складався з декількох етапів і мав на меті виведення спортсменів на оптимальний рівень підготовки на час змагань.

Незважаючи на військовий стан та завдяки героїчним діям ЗСУ, українські спортсмени зуміли підготуватись та організовано виїхати на цей турнір. Загалом, українська делегація з карате складалась з 57 спортсменів та 8 тренерів, які представляли 14 українських вишів із різних регіонів нашої країни.

Першим на татамі у Загребі вийшов у категорії -60 кг випускник ЛДУФК (ПО), спортсмен який вже неодноразово здобував медалі на подібних стартах як європейського, так і світового рівня Юрій Мосійчук. Він впевнено пройшов основні кола кваліфікації, перемігши представників із Німеччини ( Merkin E.) 0:2 та Туреччини (Kokmaz F.) 0:1. У півфіналі наш спортсмен не залишив шансів ще одному представнику Туреччини (Esenboga F.) 4:0 і пройшов у фінал своєї вагової категорії.

Це був перший фінал для української команди на цих змаганнях. У фіналі він зустрівся з давнім своїм суперником Ozdemirom B. із Туреччини, якому поступився з рахунком 4:0. Не останню роль тут зіграла травма ноги, яку Юрій зазнав у кваліфікаційних поєдинках. Таким чином українська команда отримала срібну нагороду в категорії до 60 кг.

У ваговій категорії до 67 кг серед чоловіків від ЛДУФК виступав молодий спортсмен першого курсу ФКіС  Данило Баленко. Для нього це був перший старт на такому високому рівні. У першому колі він отримав перемогу на спортсменом з Туреччини Celik I. 2:1, але у наступному колі  та у втішаючому поєдинку поступився більш досвідченим українським спортсмена та посів 7 місце.

Серед дівчат першою на загребське татамі вийшла магістрантка ЛДУФК досвідчена Соломія Кміть, якій на цих змаганнях не вистачило зовсім трішки, щоб дотиснути своїх суперниць та посісти призове місце.

1 коло: Bentana S. (ESP) – Kmit S. 3-4.

2 коло: Sgardelli E. (CRO) – Kmit S. 0-0.               

Втішаючі поєдинки:

1 коло: Mc Bean (GBR) – Kmit S. 0-0.

2 коло: Kmit S. – Kontou I.(CYP)  1-3.

Таким чином львів’янка посіла 7 місце у категорії до 50 кг.

Останньою на татамі серед спортсменів ЛДУФК виходила студентка першокурсниця ФКіС Ксенія Коломійцева у вазі понад 68 кг. Слід зазначити, що через певні організаційні моменти та велику кількість учасників, поєдинки у цій категорії стартували о 22.30, а бій Ксенії за бронзу відбувся о 24.00 за місцевим  часом. Але незважаючи на ці труднощі наша спортсменка успішно дійшла до півфіналу. У першому колі вона перемогла представницю Німеччини (Yildirim M.) 1:0,  у другому колі отримала перемогу за рішенням суддів на спортсменкою з Чехії (Anderlova A.) 0-0,  але у півфіналі зазнала мінімальної поразки від спортсменки з Боснії та Герцеговини (Kresis S.) 0:1.

У поєдинку за бронзу на нашу спортсменку чекала досвідчена багаторазова призерка молодіжних чемпіонатів Європи та світу, представниця Австрії Lora Ziller , тому інтрига «малого фіналу» у цій ваговій категорії зберігалась до останньої секунди, саме на яких львів’янці вдалось з рахунком 2:2 вирвати перемогу та завоювати бронзову нагороду.

На другий день змагань розпочались поєдинки між чоловічими та жіночими командами. Жіноча стінка ЛДУФК складалась Соломії Кміть, Ксенії Коломійцевої та студентки Львівської політехніки Вікторії Ващишин.

1 коло:  B\H – UKR 0-2.

2 коло: UKR – TUR 2-1.

3 коло: UKR – UKR 2-0

Півфінал: UKR-CRO 0-2

Бронзовий фінал: AUT – UKR  2-1.

На жаль, у командному куміте серед жінок львів’янки залишаються без медалей та посіли 5 місце.

У підсумку в здобутку команди ЛДУФК  срібло, бронза, 5 місце та два 7 місця. Достойний результат як для 4 спортсменів вишу, двоє з яких вперше виступали на змаганнях такого високого рівня.

Українська команда з карате на цих змаганнях із результатом 2 золотих медалі, 6 срібних медалей та 12 бронзових посідла високе 2 загальнокомандне  місце, пропустивши вперед тільки суперників із Туреччини. 

Наступного року наших спортсменів чекають змагання з карате на «Європейських університетських іграх», що будуть проходити у місті Дебрецен (Угорщина).

Анатолій ІГНАТОВИЧ, спеціально для Leopolis.news