logo
03/05
02/05
01/05
30/04
24/04
21/04
19/04
18/04
16/04
15/04
08/04
04/04
2 ...

ЗМІ викрили заступника Єрмака у зловживаннях на відбудові Київщини: кошти йшли фірмам-прокладкам

03-08-2023 09:392551

ЗМІ викрили заступника Єрмака у зловживаннях на відбудові Київщини: кошти йшли фірмам-прокладкам
Фото: ілюстративне

Сотні мільйонів гривень на відбудову зруйнованих росіянами будинків та об’єктів інфраструктури на Київщині роздали фігурантам кримінальних проваджень, компаніям, купленим на OLX і структурам, власники або директори яких привели журналістів до керівництва Київської облдержадміністрації та Офісу президента.

Про це йдеться у розслідуванні Олексія Ярильченка та Наталії Лазарович на Bihus.Info.

Процес відбудови в Київській області стартував влітку 2022-го. Замовлення на роботи робилися як окремими міськими та селищними радами, так і централізовано – через профільний департамент Київської обласної держадміністрації. Втім, попри різних замовників весь цей процес, за даними журналістів, перетворився на суцільний хаос: більшість договорів було підписано з підрядниками напряму, без проведення тендерів, самі договори або не публікувалися в системі Prozorro взагалі, або ж публікувалися з великим запізненням, на схожі роботи на одних і тих самих об’єктах могло бути одразу декілька замовлень і т.д. Втім, ключовою претензією є підхід до самого вибору підрядників, які займалися або ж нібито займалися відбудовою. 

Так, наприклад, більше 200 мільйонів гривень на відбудову в Бучі, в тому числі і на роботи на найвідомішій її вулиці – Вокзальній – без тендерів віддали одній родині з Рівненської області. Роботами тут займалися ФОП Сергій Цибульський, його син Дмитро та на той момент компанія його брата «Грілана». Родина підприємців займається бізнесом в Дубровиці Рівненської області і до цього не мала досвіду настільки масштабних робіт. Сам Сергій Цибульський свою появу на бучанських підрядах пояснив тим, що його родина після деокупації Київської області в якості волонтерів привезла в Бучу хліб, тут познайомилася з місцевими чиновниками, які нібито і запропонували працювати у відбудові. Більше того, Цибульський не зміг назвати точну кількість об’єктів, які бучанці довірили їм відновлювати, а відсутність частини договорів у системі Prozorro пояснив тим, що домовлялися з посадовцями усно.

Тут же, в Бучі, підрядів на загалом приблизно 40 мільйонів гривень отримала компанія з помилкою в назві – «Булівельна компанія «Відбудова». Ймовірно, помилка пояснюється поспіхом, адже фірму реєстрували юристи, виставили її на продаж на порталі оголошень OLX і ледь не одразу після купівлі новими власниками вона вже отримала перші замовлення. Директор підприємства Борис Лісовський раніше працював у київському КП «Київблагоустрій», де тоді ж працював Тімур Ткаченко – колишній бізнес-партнер Олексія Кулеби, який нині є заступником очільника ОП, але у 2022-му був керівником Київської державної обладміністрації, яка курувала процес відбудови і сама долучалася до роздачі підрядів. Цікаво, що раніше Кулеба також і особисто був причетний до роботи «Київблагоустрою», очолюючи у 2019-му профільний департамент КМДА.

Цікаво, що паралельно з «Київблагоустроєм», Лісовський працював також і у приватних компаніях з орбіти колишнього очільника Дарницької райдержадміністрації Сергія Левади. Вже згаданий Ткаченко був свого часу його заступником.

Місцеві, в будинках яких роботами займалася «Відбудова», скаржаться на роботу майстрів. Кажуть – працювали не професійні будівельники, а ті, кого вдалося знайти і вмовити працювати. Частина робіт, яку фірма мала виконати, не виконана досі.

Через бенефіціарів зв’язки з оточенням Кулеби та його вже колишнього заступника в КОДА Дмитра Назаренка можна знайти і в ще одного підрядника – компанії «Нідком». Ця фірма раніше отримувала великі підряди на ремонти лікувальних закладів Києва, а ЗМІ пов’язували її з першим заступником Віталія Кличка в КМДА Миколою Поворозником. Втім, нині його слідів журналістам тут знайти не вдалося, зате власники компанії та їхні інші партнери приводять до оточення Кулеби-Назаренка. «Нідком» отримав великі замовлення на відбудову в області, загалом на орієнтовно 250 мільйонів гривень. 

Ще орієнтовно 40 мільйонів гривень від Київської обласної державної адміністрації отримала компанія «Ласт Буд Кепітал». Вона, разом з кількома іншими фірмами, створеними пов’язаними між собою людьми, фігурують в низці кримінальних проваджень, що стосуються фіктивності, ухилення від сплати податків і підробки документів. 

Власник компанії Фрунз Мкртчян говорити з журналістами про відбудову не захотів.  

Замовлення на ще 240 мільйонів гривень віддали ТОВ «Укрбуд-проект-реконструкція», яка має займатися відновленням Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації. Правоохоронці Сумщини розслідують діяльність цієї фірми у своїй області, де підприємці також отримували замовлення. В судових матеріалах йдеться про те, що місцевий чиновник, який по суті і привів цю компанію на підряди, раніше працював на родину власників, а сама ж фірма нібито не мала ресурсів на роботи з відновлення. Цікаво також, що належить «Укрбуд-проект-реконструкція» Давіду Кізіменку – сину Олега Кізіменка – чиновника-сепаратиста, який після окупації Криму залишився там на посаді заступника мера Севастополя.

Фігурантом розслідування правоохоронців є і ще одна компанія-підрядник – ТОВ «Атмосфера Інжиніринг Сістемз» з орбіти відомого київського забудовника Андрія Вавриша. Фірма отримала замовлення на ремонт пошкодженої покрівлі у розбитій росіянами багатоповерхівці у Бородянці. Але, за словами місцевих, робітники, розібравши дах восени, лишили його такому стані до січня. За цей час будинок сильно залило, в квартирах утворилася пліснява і почалися руйнування. 

Іронічно, що при цьому компанії планували віддати ще понад 80 мільйонів на капітальні ремонти: за 30 мільйонів фірма мала відновити той самий будинок на Центральній, в якому ремонтувала покрівлю, а ще за 50 мільйонів – пошкоджену багатоповерхівку неподалік. Однак коли журналісти почали розсилати запити і цікавитися процесом відбудови, чиновники різко передумали і несподівано розірвали з компанією угоди. 

Керівники частини міських та селищних рад від розмов з журналістами про відбудову відмовилися взагалі. Бучанські чиновники пояснили хаос із замовленнями і документацією війною та поспіхом. Ексочільник КОДА, а нині заступник керівника ОП Олексій Кулеба в інтерв’ю журналістам заявив, що кримінальними шлейфами підрядників повинні займатися правоохоронці, що КОДА не було відомо про участь компаній, які фігурували в провадженнях, що підрядників намагалися обирати серед місцевих бізнесменів, а також що він особисто ні з ким ніяких перемовин і домовленостей не мав. Дмитро Назаренко, декілька разів відкладаючи розмову, в результаті надіслав стандартну письмову відписку.

Leopolis.news