logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Ігор Телішевський: Думаю, після Садового Львів буде набагато кращим

07-10-2019 12:377388

Ігор Телішевський: Думаю, після Садового Львів буде набагато кращим

Нашим співрозмовником є лідер фракції політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів - УКРОП» у Львівській міській раді Ігор Телішевський. Розмовляємо з ним про ситуацію у місті, майбутні місцеві вибори, міського голову Андрія Садового, про Коломойського та багато інших міських проблем.

Міська рада Львова зайняла перше місце серед рад України в рейтингу публічності. При цьому у Львові далеко не всі задоволені роботою мерії. Як пояснити цю ситуацію?

Дійсно, міська рада зайняла перше місце, але міський голова – чотирнадцяте. Тому публічність – це заслуга якраз депутатів, які намагаються бути доступними, відкритими.

 

Як ви взагалі ставитесь до таких рейтингів? Вони потрібні?

Ці рейтинги мають певну істину, бо показують ситуацію в міській раді. Коли ми звертаємося до міського голови, до виконкому про те, що вони працюють не публічно, закрито, ми не отримуємо вчасно інформації, то статистика це показує.  

Через півроку будуть місцеві вибори, тож вже можна робити певні підсумки роботи. Чи виконала фракція УКРОПу свою програмою, чи зробили ви все, що обіцяли, планували?

Перш за все хочу сказати, що ми залишились такими ж близькими, відкритими до людей, як і були. Думаю, це найважливіше. Ми працюємо на благо громади, а не для власних інтересів.  

Програмою усього не можна передбачити, бо неможливо спланувати заходи на п’ять років, оскільки щоразу щось змінюється, є нові виклики. Хотілось би зробити набагато більше, але багато хороших ініціатив не дають реалізувати. Скажімо, ми з командою реалізували ініціативу – право на безкоштовний проїзд учнів у транспорті. Вона дуже довго блокувалась у Львівській міській раді, бо це не ініціатива міського голови. Але це вдалося зробити. Багато корисних речей робить Ігор Зінкевич, Іван Гринда. 

Ви вже готуєтесь до наступних виборів?

Почали готуватися відразу після попередніх. Постійно ж йде спілкування із мешканцями, з львів’янами, постійно відбувається робота.   

А під яким прапором підете на вибори цього разу?

Думаю, підемо тою ж командою, якою йшли. Можливо, навіть кращою.  

УКРОП зараз є партією влади на Львівщині?

УКРОП не є партією влади на Львівщині.  

А хто є партією влади на Львівщині?

Немає партії влади на Львівщині на сьогодні.

Звичайно, якби «Слуга народу» мала тут сформовану структуру і представники їхні були делеговані, їм було б набагато легше тут. А зараз їх тут по-суті немає і нема кому коментувати та пояснювати речі, які відбуваються на рівні України? 

Чи не планується об’єднання в один політичний кулак УКРОПу та «Слуги народу» на Львівщині?

Це ж різні політичні сили. Ви ще могли б запитати, чи УКРОП не планує об’єднуватися з «Батьківщиною», «Самопоміччю» і так далі. 

Ваша партія має кандидата на міського голову?

Він є. І може бути ще кращий.  

А детальніше розкажете?

Ігор Зінкевич уже йшов на вибори мера і піде знову. Можливо, будуть інші кандидати, але все залежить від рейтингів. 

Ви задоволені роботою міського голови Львова Андрія Садового?

Не задоволені і заявляли про це неодноразово.  

До речі, ви якось сказали, що питання готелю на Вороного є іспитом Садового на повагу до Львова. Як думаєте, він пройде цей іспит?

Наразі важко сказати, бо питання час від часу з’являється в порядку денному сесії і його переносять. Рано чи пізно Садовий спробує протягнути його через ЛМР.  

Попри те, що ви не задоволені роботою Андрія Садового, ви все ж іноді хвалите його, кажете, що в нього є досягнення…

Не можна говорити про людину тільки негативне. Звичайно, він зробив і добрі речі. До прикладу, трамвай на Сихів. Але ще більше було не зроблено. У нас нема Стратегії розвитку міста. У нас щось роблять, але абияк. Наприклад, вже більше року ремонтують вулицю Замарстинівську. Скільки часу Личаківська ремонтувалась! І разом з тим ремонтують ще менші об’єкти. Але не можна одночасно робити багато таких об’єктів.  

Чому за майже п’ять років ви жодного разу не подали до суду на міського голову?

Я вважаю, що сьогодні, маючи рішення суду, ти все одно нічого не зміниш. Це буде просто рішення суду. 

Якщо пам’ятаєте, ми ініціювали питання відставки Андрія Садового після Грибовицької трагедії. Однак більшість депутатів, які також критикують роботу Андрія Садовго, не хотіли голосувати за ці речі. Ми показали свою позицію тоді і вона досі не змінилась.  

Ви кажете, що рішення суду ні на що не впливає, але ж є багато випадків, коли, скажімо, забудовники через рішення суду отримують ділянки, змінюють якісь речі в містобудівній документації тощо. То виходить, що для депутатів рішення суду не діють, а для забудовників – це нормальний інструмент.

Я вважаю, що ті рішення, які в сесійній залі приймає більшість Садового, змінити у судах не можливо чи дуже важко. До прикладу, вісім разів змінювався детальний план Малоголосківської. Є рішення судів, що виконком був неправий, а вони це питання протягнули через сесію. Вони шукають шпаринки, щоб не виконувати рішення суду.

 Чому ви це не оскаржуєте? Це дуже дивно, що депутати не мають жодного впливу на міськраду.

Це – як бити головою в стіну. Коли є більшість, яка раніше була свободівською, а зараз інша, яка начебто в опозиції, ти можеш тільки говорити, а результату все одно не буде. Тому ми постійно розповідаємо про те, чим ми не задоволені і як це можна було б зробити краще.  

А в УКРОПу є програма, концепція того, яким має бути Львів після Садового?

Думаю, після Садового Львів буде набагато кращим. Те, що сьогодні відбувається із забудовами у місті, жахливо. У нас зовсім не будують соціальну інфраструктуру, тож рано чи пізно це стане величезною проблемою. Ми вже маємо «потопи» на Сахарова. Шевченка рано чи пізно «вилізе», бо забудована, а інженерні споруди старі і не витримують. На Малоголосківській є проблема, бо каналізація звідти іде в старі мережі. Можна багато говорити, але конче потрібен план дій, де описати, яким чином Львів має поступово розвиватися. Не можна одночасно робити багато великих проектів. Має бути стратегія.  

От ми не маємо у Львові парковок. Ми ставимо у центрі Львова дуже великі ціни, але при цьому не робимо перехоплюючих парковок, про які говорять уже десять років. Ми не створюємо альтернативи для людей. У серединній частині міста в нас нема правильних розв’язок: наприклад, всі, хто їде з Личаківської на Городоцьку, мають їхати через центр. Чому немає якихось кільцевих, щоб об’їхати центр? 

Але ж є так багато хороших ідей, про які говорять. Чому їх не втілюють? І взагалі хто відповідатиме, якщо станеться якась серйозна біда у місті?

За більшість речей відповідає міський голова. Він відповідає за людей, яких бере на роботу. Проблема міської ради – це кадри. У нас немає фахових працівників, які могли б виконувати певну роботу. Голова у свою команду бере тільки відданих людей. Йому не важливо, чи мають вони досвід, спеціальність тощо. Він просто бере відданих людей, які йому служитимуть. В цьому є велика проблема.  

А як ви оцінюєте діяльність Юліана Чаплінського?

Це вже минуле. Важливо, щоб новим архітектором стала людина, яка любитиме Львів, любитиме і поважатиме львів’ян і збереже ту красу міста, яка існує, і буде стратегічно підходити до розвитку міста.  

Чому досі немає оголошеного конкурсу на посаду головного архітектора Львова?

Думаю, наразі немає людини, яка підійшла б Андрію Івановичу, тому не оголошується конкурс.  

Ви щойно сказали, що новим архітектором має бути людина, яка любить Львів і одночасно, що Андрій Іванович візьме тільки віддану людину. Є шанс, що прийде професіонал, який любить Львів?

Всяке буває. Але в міську раду приходять лише дотичні до цієї структури люди. Конкурси відбуваються не прозоро. Шансів новій людині прийти в міську раду, бо вона просто хороша, нема. 

Тому нема шансів хорошому архітектору прийти в ЛМР на роботу і просто планувати, розвивати Львів. Прийде людина, яка робитиме все, що скаже міський голова.  

Ми вже маємо містобудівну раду, яка без проблем протягує збільшення висотності, відсотку забудови тощо. Потім це все затверджують на виконкомі.  

Взагалі є шанс впливати на роботу виконкому?

Я вважаю, що нести відповідальність за усе будівництво в місті має одна людина – головний архітектор. Бо колективна безвідповідальність не дає нічого доброго. Притягнути до відповідальності членів виконкому практично не можливо.  

Та чому ж. Можна подати в суд і скасувати.

Можна. Але забудовник подасть апеляцію і на тому все закінчиться.

Я пробував скасувати містобудівні умови через сесію, але депутати не проголосували. Є суди з мешканцями, але я не чув, щоб вони позитивно закінчувалися. 

Як ви ставитесь до електронних петицій? Це дуже популярна опція у Львові. Щодня з’являється по кілька нових петицій, але їх реалізація дуже низька.

Я завжди хочу, щоб був результат. А петиції – це утопія, спускання пари. Я був автором не одної петиції, вони набрали необхідну кількість голосів, але в кінці це нічого не дає. Люди собі проголосували і на цьому все закінчилося.

На мою думку, петиція має мати більше зобов’язань щодо ради. Можна підняти кількість підписів до 1,5 тисяч, але петиція має бути обов’язкова до виконання. Це хороша ініціатива, але зараз вона не діє.  

А що ви думаєте про те, що місто бере багато грошей у борг?

Тут палка з двома кінцями. З одного боку – це добре, бо є можливість вже зараз щось зробити краще. Але деякі речі, які ми робимо в борг, ми могли б реалізувати за власні кошти, без кредитів. Скажімо, ми рахували, що на електронний квиток чи завод для переробки відходів, ми можемо давати кошти із бюджету розвитку. Зараз ми взяли 1 млрд 200 млн. грн. на ремонт доріг. З одного боку це добре, що будуть ремонти, але ми не знаємо, скільки грошей доведеться віддати, бо максимальна ставка може бути 19%. Виходить, що 700 млн грн ми можемо просто віддати. Звісно, багато кредитів беруть через дотичні банки, але ризики все одно є.

Треба раціонально підходити до таких речей.  

Яка перспектива електронного квитка?

Повірте, найближчим часом цього не буде. Його вже вводять купу років. Це лише з’їдаються грантові кошти, а результату нема. Ми багато років на паперовій стадії.  

Це такий важкий процес чи просто є спротив перевізників?

Люди, які зараз цим займаються, не мають жодного відношення до транспорту. Вони просто прийшли, бо працювали із керівництвом ради, але абсолютно недотичні до сфери. Андрій Білий – узагалі не фахівець в тій галузі. Можливо, варто взяти когось із країн Європи, де вже ввели е-квиток і вони це зроблять.  

У нас вже транспорту схему вводили французи…

Погоджуюсь. Але зараз електронний квиток теж вводять іноземці.

Але ж для людей транспорт – одна з найбільших проблем, вони цим дуже цікавляться. А перспективи виглядають дуже сумні. Сумні. Але думаю, прийде новий мер і все зміниться.  

Думаєте, у Андрія Івановича нема більше шансів? Зрештою, він обіцяв, що більше не піде на мера.

Я питав його про це особисто. Він відповів, що Львів – як кава, мінливий, тож, якщо люди попросять, він може піти. Думаю, він піде, бо не має альтернативи, хто міг би виграти вибори від нього.  

Яке бачення в УКРОПу розвитку Львівщини? Якісь пріоритети.

Я хотів би, щоб не будувалась вертикаль, яка завжди була, коли голови районних рад усі формуються під нову вертикаль. Зараз є програма «Ліфти», побачимо, як вона працює, які люди прийдуть. Хочеться, щоб це були люди, які дбають про свій регіон, які хочуть його розвивати. Бо раніше це була просто вертикаль, яка виконувала вказівки із Адміністрації президента.

Якщо спрацює система «Ліфт» і зайдуть молоді, амбітні люди, які знають, що робити, а не відстоюють свої особисті інтереси, це буде великий поштовх до позитиву.   

На вашу думку, для чого Коломойському дві партії – «Слуга народу» та УКРОП?

Коломойський є членом партії УКРОП. До «Слуги народу» він відношення не має. Якщо є якісь зв’язки, то я не можу цього коментувати, бо не знаю.  

До речі, а чи не планується візит Коломойського на Львівщину?

Я з ним не спілкуюсь, тому не знаю. Але це було б цікаво. Його зустрічали б краще, ніж Тома Круза. Міський голова б зустрічав. 

А чому вас не було на фото біля Тома Круза, коли він приїздив до Львова?  

Я навіть не знав, що Том Круз приїздить.  

Ви підтримуєте ідею, щоб одну із вулиць у Львові назвали іменем Тома Круза?

Думаю, в нас є багато достойних людей, іменами яких можна називати вулиці.  

Садового, наприклад?

Залежно яку вулицю. Іменем міського голови можна назвати вулицю, яку давно треба відремонтувати, і її нарешті відремонтують. 

Розмовляла Леся БУРБАН, Leopolis.news 

Публікацію підготовлено в межах програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб і депутатів.